Информираността на пациентите за техните права и задължения е незадоволителнa.
44% от пациентите не са получавали ясни разяснения и обяснения за провежданото им лечение. Други 47% от пациентите са получавали понякога или изобщо не са получавали информация за медикаментите, които получават.

Данните бяха представени по време на форума "Най-добрите болници" за 2018 г., организиран от Българска болнична асоциация и Investor Media Group.

60% от болничните заведения в страната нямат максимално ниво на компетентност, докато 40% нямат акредитация към Министерство на здравеопазването или друга институция.

Основните причини за хоспитализация при жените са гинекологичните интервенции, а при мъжете хирургичните интервенции.

В частните болници пациентите получават повече грижи, отколкото в държавните болници, показва още изследването. Основен критерий за избор на болницата са опитът на специалистите и съответните им възможности за качествено здравеопазване.

Председателят на Българската болнична асоциация (ББА) Андрей Марков заяви, че трябва да има повече информация за добрите и най-добрите болници в България. Ние сме се превърнали в потребителско общество, което трябва да получава информация затова къде се предлагат най-добрите здравни услуги.
Трябва да имаме истинска информация и да се представи на хората възможността да решават бързо къде да се лекуват, без да се колебаят, посочи още Марков.

По отношение на темата за конкурентоспособността на болниците и здравните услуги, проф. Николай Габровски от УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" заяви, че трябва да се подобри информираността между лекарите и пациентите. Той обясни, че хората, които търсят за първи път помощ, не знаят какво искат, тъй като това не винаги може да стане по лесен начин и поради тази причина хората се чувстват излъгани.

Българското здравеопазване има нужда от нова рамка на финансиране. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров по време на дебатите за конкурентоспособността на болниците и здравните услуги на форума.

По думите му с новата рамка на финансиране трябва да подсигури някакви критерии за качеството.

Твърденията на шефа на БЛС срещнаха подкрепата на председателя на ББА Андрей Андрей Марков, който заяви, че разходите за здравеопазването трябва да излязат на светло. Той е сигурен, че българската здравна система може да отговори на нарасналите изисквания на хората и обществото.

Според лекарите един от начините за събиране на обективни данни е въвеждането на електронната здравна система, както и обучаване на медиците в новите технологии. По думите на лекарите пациентът трябва да бъде фактор, където и да отиде, важни са екипите и принципите на управление, а не големините на болницата.

Столична община отделя между 8 и 10 милиона лева годишно за общинските болници, за да подобри качеството на медицинското обслужване, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при откриването на форума. Няма добър град за живеене без добро здравеопазване, изтъкна Фандъкова и допълни, че трудът на всички медицински специалисти трябва да се оценява по подобаващ начин.

Кметът приветства извършването на наблюдението за качеството на болничната грижа. По думите на градоначалника едно такова сериозно проучване е много трудна задача, но тя е важна.
Най-важното и най-голямото богатство са високообразованите хора, а в столицата се намират най-добрите медицински университети и най-добрите възможности за лечение, подчерта Фандъкова.
Добрата болница са добрите лекари и специалисти, които работят в нея. Има много болници, които предлагат добри условия, но важно място заемат общинските болници и лекарите, акцентира столичният кмет.

На форума присъства и зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, която също приветства инициативата и заяви, че Министерство на здравеопазването. Според Начева едно такова проучване и наблюдение ще даде по-голяма прозрачност и яснота за изпълнителните на медицинска помощ за пациентите в кои лечебни заведения се изпълнява качествена медицинска помощ.