Българско лекарство, разработка на учени от БАН, спасява кожата от дълбоки рани. Няма да е пресилено ако се каже, че лекарството спасява и живота на пациентите, особено ако раните са от залежаване.

Хроничните и острите рани са трудни за лечение и над 100 000 души годишно у нас се сблъскват с проблеми, причинени от изгаряния, усложнения от диабет или други метаболитни заболявания, като често разпространени са и раните, причинени от залежаване. Ензимът в лекарството прави разтворими увредените клетки, гнойта, некротизиралата тъкан и фибриновите налепи, като щади здравата тъкан.

Историята на българското чудо започва през 60-те години от един разговор между проф. Петър Недков - настоящ ръководител на лабораторията, разработила лекарството и проф. Йовчо Топалов - тогава млад лекар във ВМА, че в литературата има данни за ензими, които имат ефект върху гнойни рани и рани с некрози. Резултатът е препарат, който е във вид на прах, който се разтваря. Раните се повлиявали от препарата, но имало един недостатък - по-голямата част от ензима оставал върху марлята.

Изследванията продължават и проф. Недков получава чист ензим, който се използва за лекуване на гнойни рани. Ензимът не разгражда колагена, очиства само белтъците, които пречат на новата кожа да израсте.

Ензимът е вече под формата на гел и е патентован с името "Непролизин Г". Гелът образува слой върху раната и стои по-дълго, като така ефектът е по-дълготраен.

През 1979 год. проф. Недков започва работа с изрезки от овчи кожи, от които добива колаген, който става основа втори препарат, тъй като колагенът има възстановяващи възможности. Получава се препарат, който подпомага заздравяването на раните. Ражда се препаратът "Пост-непрол", който стимулира изграждането на тъканта. Той е препоръчителен за по-възрастни хора, защото при тях зарастването на раните е по-трудно.

Сега проф. Недков разработва нов препарат в помощ на хрущялите и възпалението на ставите.

Неуморният професор работи и върху поевтиняването на вече известни препарати, съдържащи ниски дози литий, или "с храна за мозъка", както той го нарича, защото литият подобрява оросяването на мозъка и спира треперенето на ръцете.

За приноса си в науката проф. Петър Недков получава през 2016 г. престижната награда на БАН "Марин Дринов" на лента за създаването на иновативни препарати за лечение на хронични рани.