Поставянето на ваксина на най-малките няма да отслаби тяхната имунна защита срещу коронавируса. Това заяви пред Bulgaria ON AIR ръководителят на лабораторията по експериментална имунология към БАН доц. Андрей Чорбанов.

Думите му бяха по повод намерението на Оперативния щаб имунизационният календар и женските консултации да бъдат възобновени, което обаче породи въпроси дали ваксинацията не би повлияла зле на имунната система на децата.

Той подчерта, че ваксината е протекция от съществено значение. Според него би било нерационално да се пропуснат имунизации срещу много по-опасни инфекции

По думи на доц. Чорбанов имунизацията не е свързана с имунитета. Той бе категоричен, че имунизациите трябва да продължат.

Производителят на БЦЖ ваксината: Имунизацията сега е опасна

Производителят на БЦЖ ваксината: Имунизацията сега е опасна

За имунитет трябват от 3 до 6 месеца, а организмът е много по-уязвим

Според доц. Чобанов в момента децата са в неблагоприятна ситуация, тъй като организмите им са много отслабени заради изолацията и липсата на светлина. Относно нарастващия брой заразени сред младите той обясни, че това са частни случаи, а мощната реакция на имунната система предизвиква цитокинова буря най-вече при възрастните.

Той обясни, че при възрастните имунологичната памет е мащабна, кат тя се активизира с целия си капацитет и след това бързо се изтощава.

"Един възрастен пациент се среща с невероятен брой вируси и бактерии през живота си. Имунната му система е многокомпетентна и това му изиграва лоша шега. Голяма част от причините за смъртните случаи при възрастните е именно цитокиновата буря", обясни експертът.

Той посочи, че медицината все още се опитва да разбере причината за заболеваемостта сред децата и изтъкна, че трябва да се обръща внимание на всяко заболяване.

Промени в имунизационния календар обсъждат в МЗ
Обновена

Промени в имунизационния календар обсъждат в МЗ

По-малко имунизации срещу туберколоза и пневмококи