Категорично не трябва да се прави масова имунизация с ваксината срещу туберкулоза, т.нар. БЦЖ ваксина сега.

Това заяви на брифинг в Министерски съвет д-р Румен Кофинов, управител на държавната фирма "Бул Био", именно която произвежда БЦЖ (BCG) ваксината.

Кофинов подчерта, че все още не е доказано и е само предположение, че наличието на такава ваксина дава някаква протенция от коронавирус. Наблюденията са още в много начален етап. Ваксината предизвиква специфичен клетъчен имунитет спрямо туберкулозни бактерии е неспецифичен имунитет към някои ракови и вирусни заболявания, подчерта Румен Кофинов и повтори: "Но не е доказано за коронавирус."

Ваксина срещу туберкулоза от 1921 г. тестват срещу коронавируса

Ваксина срещу туберкулоза от 1921 г. тестват срещу коронавируса

Клинични изпитания на ваксината БЦЖ

Освен това Кофинов обясни, че е опасно в тази епидемична обстановка такова ваксиниране, тъй като, за да се изгради имунитет са нужни от 3 до 6 месеца, а това е период, в който организмът на човек е много по-уязвим, заради паднал общ имунитет спрямо други заболявания.

"В този момент организмът трябва да се бори с причинителя на самата пандемия, а ние му отвличаме имунитета в друга посока, обясни Кофинов"

"Ако човекът в момента има силен имунитет, създаден в миналото, тогава могат да се очакват непредвидими последствия и реакции, като нежелани лекарствени реакции, общи - главоболие, втрисане, гадене, повръщане, болки в мускулите", предупреди още специалистът.

477 - инфектираните с коронавирус, двама починаха
Обновена

477 - инфектираните с коронавирус, двама починаха

Дете на 4 години от Велико Търново е прието в "Пирогов"

Масова имунизация в имунизационни сесии означава и масово струпване на хора, допълни Румен Кофинов, а именно това е опасното в момента.

Кофинов подчерта, че все още няма категорични научни доказателства за действията на ваксината.

Ваксинираните може би са протектирани, предпазени в някаква степен от заболяването. Наблюдават се по-малко случаи на болни и най-вече по-малко смъртни случаи в държави, които са провеждали системна имунизация.

България е именно такава държава - пилотно имунизацията BCG е започнала през 1949 година, а след 1951-а се прилага масово при задължителна имунизация в рамките на календара. "Ако тази хипотеза е вярна, това значи, че всички родени след 1951 година са протектирани, поне със сигурност от заболяването туберкулоза", уточни Кофинов.