"Знаем достатъчно, за да имаме доверие, че има продукти, които са показали данни за ефективност и безопасност, предстои да видим дали ще бъдат разрешени. На всички ни е ясно, че няма как да знаем всичко за което и да било медицинско изделие в рамките на няколко месеца".

Така проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН, коментира разработените ваксини срещу Covid-19 пред БНР.

Тя посочи, че коронавирусът продължава да мутира, но уточни, че към момента, сред най-широко разпространените мутации, няма такава, която да компрометира ефекта на ваксината, която и да е от разработените.

Според проф. Александрова проблем с доверието във ваксините има в цял свят.

"Ваксината е факт и хората трябва да знаят, че върху тези прототипи на ваксини се работи от години, бързината на появата на ваксини срещу Covid-19 не трябва да ни притеснява. Науката изпълнява своята основна мисия в екстремна ситуация да реагира бързо", поясни специалистът.

Ваксините винаги са били надеждата на човечеството, подчерта вирусологът. Тя беше категорична, че само с масово ваксиниране, поне на 65-70% от хората, може да бъде постигнат колективен имунитет срещу коронавируса.

По думите на проф. Александрова всички трябва да се държат отговорно в условията на пандемия и нарастващ брой заразени хора:

"Нямаме право на безпочвен оптимизъм, но имаме право на здрав разум, стъпил на научни доказателства и само заедно можем да постигнем успех".