Вирусът не увеличава скоростта си, той я поддържа постоянна. Това заяви пред БиТиВи проф. Огнян Кунчев от БАН. Той е на мнение, че не се намираме в плато, въпреки покачването на случаите на коронавирус.

По думите му основното, което трябва да се гледа, е броят на пациентите в интензивните отделения и да си спомним какво е било ноември месец миналата година преди големия локдаун.

136 са починали от COVID-19 за ден, 4201 новозаразени

136 са починали от COVID-19 за ден, 4201 новозаразени

Близо 24% са положителните проби

При национален локдаун от две седмици, заболеваемостта трябва да спадне с 10-15%. Ако 120 000 души се ваксинират средно на месец, тогава епидемията ще продължи някъде до края на годината. При това броят на починалите приблизително може да бъде 35 000. Ако рисковите и уязвимите групи бъдат ваксинирани, рязко заболеваемостта може да спадне.

Другият вариант е, ако продължат нещата така, както досега - без никаква ваксинация, с локдауни и без локдауни, тогава епидемията ще се преустанови до юни месец следващата 2022 година.

Проф. Кунчев отчете, че черната статистика се състои в това, че официално регистрираните случаи на коронавирус у нас са 270 000, но според математическите изследвания на института "Робърт Кох" случаите на коронавирус у нас трябва да са 1 600 000.

анкета

Трябва ли да има нов локдаун?

Виж резултати

Да, иначе ще ни трябват много черни чували 41.0%

Не, безсмислено е 28.0%

Локдаун обслужва само изборите 15.2%

Не се интересувам и няма да спазвам мерки 3.9%

Преценката е на здравните власти 12.0%

Запитан дали очаква да има покачване на случаите по време на парламентарните избори, проф. Кунчев отбеляза, че ако се спазват мерките, това няма да се отрази на изборите.