Стиснете зъби още малко. Говорим най-вероятно за последна за този сезон вълна. Ако успеем да се справим и да минем без много жертви, би било добре. С тези думи към гражданите се обърна главният здравен инспектор Ангел Кунчев в студиото на БНТ. В момента тече съвещанието на Областния щаб на София, на което се разглеждат мерките, които да се въведат от края на седмицата. Новите мерки се внасят като предложение от шефа на Столичното РЗИ Данчо Пенчев, но Ангел Кунчев стои зад тях напълно.

Сред мерките са преминаване на учениците изцяло на дистанционно обучение, затваряне на детските градини, заведенията, фитнесите, моловете, игралните зали и всякакви обекти, които събират повече хора.

Ангел Кунчев не се нае да каже предварително дали мерките ще бъдат приети, тъй като се отчитат много фактори, включително и икономически, а и психологически, тъй като всички са наясно, че умората и пренапрягането на гражданите са големи. Все пак на първо място трябва да са болниците и дали те могат да поемат болните и да им дадат здравни грижи, обясни Кунчев.

Заведенията: Тотален локдаун! Всичко или нищо!

Заведенията: Тотален локдаун! Всичко или нищо!

Или отваряте всички бизнеси без ограничения или затваряте всички

На този етап се обмисля въвеждане на мерките за срок от две седмици, въпреки че Кунчев предупреди, че реалистичният срок за преминаване на настоящата вълна е 3 до 4 седмици: "По-точно би било да говорим за натоварване 3 до 4 седмици и след това спад на случаите."

анкета

Трябва ли да има нов локдаун?

Виж резултати

Да, иначе ще ни трябват много черни чували 41.0%

Не, безсмислено е 28.0%

Локдаун обслужва само изборите 15.2%

Не се интересувам и няма да спазвам мерки 3.9%

Преценката е на здравните власти 12.0%

Ангел Кунчев призна, че въпросът дали има връзка между поставените ваксини на "Астра Зенека" и смъртните случаи е труден. Правят се детайлни и много задълбочени проучвания и това не е първи такъв случай, касаеещ ваксини. Личното му мнение е, че шансът да има връзка е много малък. Само във Великобритания само 17 млн. дози на "Астра Зенека" са поставени. Припомняме, в България смрътните случаи, които се проучват са три - от миналата седмица в Пловдив, жена в Благоевград и от днес смъртен случаи на мъж, отново в Благоевград.

Винаги ваксините се разглеждат от два аспекта - безопасност и ефикасност, като безопасността е на първо място.

Българските здравни власти разчитат е на решението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), а Ангел Кунчев заяви, че бързането в случая не е добър път за решение.

Бойко Борисов спира ваксинирането с "Астра Зенека"

Бойко Борисов спира ваксинирането с "Астра Зенека"

Изчакваме писменото становище на ЕМА

Светлината в тунела се вижда в средата на април месец, когато се очакват и първите доставки на ваксината на "Джонсън и Джонсън". Иначе доставките на "Пфайзер" и "Модерна" са вече почти регулярни, но намалени като цяло.

И в момента 50% от всички пристигнали у нас ваксини се отделят за личните лекари за ваксиниране на най-рисковите групи - възрастни хора с диабет и други хронични заболявания. С британския щам обаче границата за тези рискови групи вече се поразми, призна Кунчев и обясни, че няма гаранция, че при внасяне на следващия вариант няма отново да се променят отново рисковите групи.

Британският щам засяга и деца, но все пак засега те не го карат така тежко. Има деца, приети за болнично лечение, но при тях все още няма случаи да се налага от входа на болницата да бъдат приемани директно в интензивните отделения. Ангел Кунчев обясни, че е притеснен от групата на бременните жени, особено с последните случаи на тежко и рисково прекарване на коронавирус.

За Кунчев вече е време за национален локдаун

За Кунчев вече е време за национален локдаун

Очаква се от понеделник да се затворят училища, детски градини, молове и фитнеси в цялата страна