Очевиден спадат на диагностицираните случаи с Ковид-19, но ситуацията у нас като цяло е неясна.

Това коментира Тихомир Безлов, анализатор от Центъра за изследване на демокрацията, който следи развитието на кризата от нейното начало в България.

Не се случиха очакванията за ръст заради празниците и връщането на децата в училище, не ни повлия на този етап и "английския" щам, въпреки многото хора, които се прибраха от Обединеното кралство, няма все още и резултати за "хванат" от този щам в България.

Въпреки тази тенденция, според анализатора, не може да се каже, че сме се справили добре като държава, защото страната закъсня с мерките и това доведе до лидерските ни позиции по смъртност в Европа в края на миналата година.

Безлов лансира предположението, че многото пушачи у нас "спират" заразата. "Моята извадка силно потвърждава тази хипотеза", има и противоречиви изследвания, но е твърде вероятно това да е "втора стена" за Covid-19.

По отношение на процеса на ваксиниране, той акцентира върху забавянето му заради по-малките доставки. Очевидно няма да се справим бързо, както стана в Израел, където резултатите са видими. Силните аниваксърски движения и обмяната на мнения в социалните мрежи също прави противоречив прочита на процеса.

По думите на Тихомир Безлов отварянето на заведенията трябва да се случва бавно, училищата да не се пускат изцяло, както се направи на 15 септември.

"Това, което кризата показа е, че безспорно сме егоистични, лошо дисциплинирани и хедонистично настроени" и с това ще си предизвикаме отново ръст на случаите, но важното е да го видим навреме и този път да реагираме адекватно, каза още анализаторът.