Специалистите от Катедрата по инфекциозни болести при Военномедицинската академия (ВМА) в София организират безплатни консултации и прегледи на хора с инфекциозна мононуклеоза и други херпесни инфекции, съобщават от лечебното заведение. 

Прегледите ще се проведат в периода 25-27 април, от 10 до 14 часа в кабинет № 108 на Катедрата по инфекциозни болести.

За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/92 25989; 02/ 92 26125- от 08.00-14.00 часа.

Не се изисква направление от личния лекар.

Херпесните инфекции се предизвикват от голяма група вируси, които се проявяват с разнообразна клинична картина. Характерните симптоми са:

  • повишена температура
  • увеличени лимфни възли
  • обриви по тялото и лигавиците
  • увеличен черен дроб и слезка

Най-честите болести, причинени от тези вируси са инфекциозна мононуклеоза, варицела, херпес зостер, цитомегаловирусна инфекция, лабиален и генитален херпес, синдром на хроничната умора. Механизмът на предаване чрез слюнка и други телесни секрети са причина за улесненото им разпространение в затворени колективи. Човек се заразява с тях предимно в ранна детска и юношеска възраст.

Поради разнородното клинично проявление, социалната значимост и особености в лечението им, херпесните инфекции изискват консултация от лекар специалист по инфекциозни болести.