Българският лекарски съюз е причината за отстраняването от поста на управителя на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев.

Това коментира самият бивш вече управител пред журналисти в кулоарите на парламента минути след като депутатите изненадващо повдигнаха въпроса за отстраняването му и го гласуваха в спешен порядък. Оставката на Салчев бе приета със завидно мнозинство от 149 гласа "за", нито един "против", а 26 народни представители се въздържаха. Искането за отстраняването му бе разгледано, след като бе внесено предложение, обединило депутати от ГЕРБ - Костадин Ангелов, "Продължаваме промяната" - Антон Тонев, "Демократична България" - Александър Симидчиев, и "Български възход" - Николай Благоев.

"Ако погледнете всичките неща, които са написани в писмото на Българския лекарски съюз, явно скритият мотив е да ме отстранят. Въпреки всички подадени сигнали за продължаване на диалога, тази сага започна от 10 откомври", заяви Петко Салчев.

Бившият вече шеф на НЗОК подчерта, че нееднократно е изпращал писма и покани към Лекарския съюз за продължаване на диалога, но отговор нямало.

Лекарският съюз иска оставката на шефа на НЗОК и плаши с протести

Лекарският съюз иска оставката на шефа на НЗОК и плаши с протести

Искането за предсрочно освобождаване от поста на Петко Салчев ще бъде внесено в НС

"Винаги съм се стремял да спазвам законите и нормативните уредби и там, където те се нарушават, да не позволя това да се случва. Едно от нещата, което възбуди недоволството на БЛС бе, когато изпратихме нашите становища във връзка с предложенията за промяна на Националния рамков договор. Може да ги прочетете, бяха изпратени до комисията по здравеопазване, до омбудсмана, до министъра на здравеопазването. Зададох един простичък въпрос - дали управителят, предлагайки този Национален рамков договор, нарушава правата на здравноосигурените лица? НЗОК е институция, която не е на лекарите, а на здравноосигурените лица и управителят на НЗОК трябва да защитава интереса на здравноосигурените лица", посочи Салчев.

"НЗОК не плаща заплати. Опитите за въвеждане в Националния рамков договор (НРД) на изисквания за заплати, са незаконни. И на всички тези неща бе обърнато внимание и съда постанови, че това не трябва да се прави през НРД."

Той не коментира дали съзира зад отстраняването си желание за назначение на конкретна фигура начело на здравната каса: "Попитайте вносителите."

Петко Салчев отрече да има личен конфликт с когото и да било, като предупреди още - оттук нататък всеки управител на НЗОК може да бъде свален във всеки момент под натиска на съсловните организации.