Ние сме близо до колективния имунитет, но не чрез имунизация, а чрез преболедуване. Това заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на УС на Центъра за защита правата в здравеопазванетод-р Стойчо Кацаров.

По негови думи поне 3 млн. души у нас вече са се срещали с коронавируса.

Той бе категоричен, че налагането на мерките е закъсняло и те е трябвало да бъдат приложени по-рано. Според Кацаров това е можело да спести много хоспитализации и смъртни случаи.

Той поясни, че разпространението на заразата не е спирало, а просто е било с различна интензивност в различните периоди. По думи на Кацаров смисълът на такъв тип мерки е само да се забави разпространението, докато се приложи ваксинацията.

Липсата на ваксини означава, че тези мерки ще продължат дълго време, прогнозира той.

Относно спирането на AstraZeneca експертът изрази мнение, че това е било политически акт.

"Това не се направи на законови основания и медицински факти. ЕМА и преди са правили същите изследвания за ефективността и страничните ефекти и нямаше доказателства за вредата ѝ", заяви Кацаров.

Според него високата смъртност у нас се дължи на състоянието на здравната ни система и лошо управление на кризата.

Той настоя ваксинирането да започне от най-уязвимите групи - възрастните хора и тези с хронични заболявания, които са над 2 млн. души."Ако тези хора бъдат ваксинирани, могат да се премахнат всички мерки. По-младите го карат леко и няма проблем дори да се разболеят", обобщи експертът.

Той посочи, че броят на заразените нараства въпреки задължителното носене на маски. По тази причина изрази съмнения относно ефективността на тази мярка.

Британският щам на COVID-19 засягал равномерно всички възрасти

Британският щам на COVID-19 засягал равномерно всички възрасти

Това заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова