От Българския лекарски съюз (БЛС) от години апелират за по-строг контрол върху лекарствената политика, обяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев по повод казуса с нелегалния износ на лекарства.

Докато не се докаже персонална вина, да не бъде уронван авторитетът на съсловието, настоява в становище председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Ананиев, Радев и Цацаров погват нелегалния износ на лекарства

Ананиев, Радев и Цацаров погват нелегалния износ на лекарства

Започват проверки по болниците

От години основният преразход в бюджета на НЗОК се формира от това перо, пишат от БЛС.
"Не е тайна, че голяма част от надсъбраните средства за здраве, с които би следвало да се изплати т.нар. "надлимитна" дейност на лечебните заведения, която е реално извършена в полза на пациентите, се пренасочват за запълване на дупки в лекарствения сектор", пишат от съсловната организация и припомнят, че държавните органи разпределят финансовия ресурс и контролират разходването на фискалния бюджет.

Поне четирима от уличените за незаконен износ на лекарства – с обвинения

Поне четирима от уличените за незаконен износ на лекарства – с обвинения

Доказателства за втора схема...

От Лекарския съюз се надяват виновните за злоупотреба с публични средства да понесат отговорност за действията си. Те са категорични, че не бива медиците да се поставят под общ знаменател със знак за вина.

Тиражирането на послания, които навеждат на мисълта за колективна вина на лекарите и участието им в "схеми", излишно нагнетяват напрежението в сектора и влошават отношенията между лекар и пациент, които са достатъчно усложнени в последните години, поради хроничното недофинансиране на сектора и условията на труд, в които са принудени да работят медицинските специалисти.

Фармацевтичният бизнес иска "тежки" закони за нелегалния износ на лекарства

Фармацевтичният бизнес иска "тежки" закони за нелегалния износ на лекарства

Преследването на нелегалния износ на лекарства минава през промени в НПК

"Всеки, който е дръзнал да спекулира със здравето на пациентите, посредством разходване на държавни средства за лични интереси, заслужава да получи своето законово наказание", категорични са от БЛС.