Не мисля, че един добър мениджър би направил така, че един системен проблем да стане съсловен. Не мисля, че е редно да се отговаря по студиата, но проф. Балтов не е прав.

Tака заместник-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов коментира в сутрешния блок на БНТ предложението личните лекари да се включат по-активно в борбата срещу COVID-19.

Нека да рационализираме системата с нашето писмо. При нас няма скрити неща, увери д-р Брънзалов, който заяви, че не го е страх да влезе в отделение на пациенти, болни от коронавирус.

Ако обаче всички общопрактикуващи лекари се включват в лечението на пациенти с коронавирус, тогава какво ще се случи извън тези болници, запита лекарят.

Д-р Брънзалов настоя за рационализация на епидемията, а не лекарите да се обвиняват един друг. Ако здравната система започне да работи по-рационално и управлението на епидемията стане по-добро, обществото трябва да помогне на лекарите, като стане по-съпричастно, изтъкна той.

Д-р Брънзалов призова лекарите да бъдат гъвкави, а пациентите, колкото се може по-бързо да бъдат тествани с бързите тестове. Системата е поставена на изпитание и ще има проблеми. Когато има проблеми, някъде ще трябва да се почака повече, предупреди лекарят.

Според него хората са недисциплинирани, а проблемът идва от неспазването на мерките.

Той обясни, че не би трябвало да се казват симптомите, при които личните лекари могат да издават направление за ПСР тест, защото има опасност от злоупотреба. Когато пациентът се влоши трябва да влезе в болница. Около 7.7% от заболетите от COVID-19 се лекуват в болница, а 92-93% се лекуват в домашни условия, отчете д-р Брънзалов.

Според него, ако един пациент има и петте симптома ще бъде прецедент. Има и много други симптоми освен кашлицата, загубата на вкус и мирис, които ние откриваме на по-късен етап, посочи медикът. В лекарските кабинети не е удачно да се правят антигенните бързи тестове, защото влизат пациенти, които са доста рискови и могат да заразят, смята Брънзалов. 

Личните лекари трябва да измислят механизъм, колкото се може по-бързо да бъде тестван с бърз тест пациентът, при неясноти да бъде доуточнен с ПСР тест и да се насочи лечението.

Когато имаш симптоми, трябва да отидеш на лекар и да обясниш как се чувстваш, обясни д-р Брънзалов, който не е привърженик на лечение по телефона.