Българският лекарски съюз се обяви в подкрепа на педиатрите от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев", но поясни, че протестите на са начина за решаване на проблема с остойностяване на труда на здравните специалисти.

Според тях единственият начин за публично финансиране на здравеопазването в България е през НЗОК, а финансирането на отдалечените региони е отговорност на Министерство на здравеопазването чрез програмата за лечебните заведения, работещи в неблагоприятни условия.

Според съсловната организация проблемите трябва да бъдат решени чрез повишаване на цените на клиничната пътека в болничната помощ и чрез повишаване на цените на медицинските дейности. 

Затова от Българския лекарки съюз настояват да се предприемат някои конкретни действия. В тях се включва отпадането на лимитите за броя легла по клиники в Педиатрията. Ограничението да е общо за броя легла за педиатричните болници и отделения.

Педиатри от столичната болница по детски болести отново на протест

Педиатри от столичната болница по детски болести отново на протест

Въпреки уверението на Ананиев, че исканията им ще бъдат изпълнени до 2 години

БЛС настоява за увеличаване на цените на медицинските дейности (особено за педиатричните пътеки), като за тази цел да се използва резерва на НЗОК. Те искат още изплащане на т. нар. "надлимитна дейност" на болниците на стойност 153 млн. лв. с икономии реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019.

Съсловната организация иска да бъде въведена потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата. БЛС отбелязва и нуждата от достойно заплащане на всички, работещи в здравния сектор, което да се реализира чрез реално остойностяване на труда на медицинските специалисти.

Съсловната организация е на мнение, че само по този начин ще се гарантира спокойствието на пациента и предвидимост в системата.

Педиатри искат детска болница да има национален статут

Педиатри искат детска болница да има национален статут

Ако има национален статут, болницата може да получи финансова подкрепа от държавата