Основното ни искане е да се промени статута на болницата. Ако има национален статут, болницата може да получи финансова подкрепа от Министерския съвет и Министерството на здравеопазването.

Едно от исканията на протестиращите педиатри представи в сутрешния блок на bTV детският гастроентеролог д-р Мила Байчева от Специализираната детска болница "Проф. д-р Иван Митев".

Припомняме, преди няколко дни лекари и сестри от специализираната детска болница излязоха на протест.

Педиатри излязоха на протест

Педиатри излязоха на протест

Искат по-високи заплати и възможност да лекуват повече деца

Отделението по гастроентерология в педиатричната болница е от отделенията, в които всички легла са пълни, разказват медиците. Оказва се, че децата, имащи нужда от лечение, са много повече от заявения брой легла в здравното заведение, което води до неприемането на болни деца за хоспитализация. Децата не можели да бъдат приети и в други отделения в болницата, а в София друга детска гастроентерология просто няма.

По думите на медика другият проблем в болницата е медицинските сестри, като болницата има крещяща нужда от други медицински сестри, защото сегашните са пред пенсионна възраст.

"С тези заплати, каквито и да са те, не са достатъчни и нови хора няма как да дойдат", констатира д-р Байчева и допълни, че следващият протест ще бъде на 23 април.

Д-р Байчеав очаква техните искания да бъдат чути и иска да види дали в управляващите има желание за промяна.

Ние искаме да се промени нещо, защото ни е трудно да работим в тези условия. В тази болница има специализирани отделения и ние работим на европейско ниво. Всички лекари са мотивирани и опитни и не си позволяваме да сваляме летвата за грижата за децата, обясни д-р Байчева.

Медикът призова управляващите да помислят върху искането на медицинските специалисти, защото имат нужда от нова технология, нова апаратура и нови условия, с които да работят.