Лекари и сестри от специализираната детска болница "Проф. д-р Иван Митев" излязоха на протест, съобщи bTV.

Отделението по гастроентеорология в педиатричната болница е от отделенията, в които всички легла са пълни, разказват медиците. Оказва се, че децата, имащи нужда от лечение, са много повече от заявения брой легла в здравното заведение, което води до неприемането на болни деца за хоспитализация. Децата не можели да бъдат приети и в други отделения в болницата, а в София друга детска гастроентерология просто няма.

Работещите в единствената детска болница у нас готови за протести

Работещите в единствената детска болница у нас готови за протести

Поставен е ултиматум на МЗ, а на 17 април ще има среща

Педиатрията от години заема ролята на национална детска болница, а сестра Доцева от заведението припомня, че построяването на ново такова здравно заведение се чака вече от 40 години.

Доцева работи в отделението от почти толкова години. По думите ѝ Клиниката по гастроентеорология е едно от най-натоварените отделения на педиатричната болница, а леглата били само 15 на брой.

Сестрата разказва, че в момента дори лекува онкологично заболяване. Въпреки това тя продължава да ходи на работа - първо, защото обича професията си, и второ, защото сестрите там са прекалено малко.

На недоволството медиците настояват за промяна на статута на болницата, така че да има кой да се грижи за пациентите. Освен това протестиращите искат и отпадане на лимитите, добре финансирани клинични пътеки и по-високи възнаграждения.

Демонстрацията е подкрепена от родители и деца, които неведнъж са били спасявани в болницата.

В отговор на призива от Министерството на здравеопазването информират, че бъдещата Национална детска болница ще има точно такъв статут, за какъвто настояват протестиращите. Тя би трябвало да е готова до 2 години. Статутът на сегашната педиатрия щял да остане непроменен. Относно клиничните пътеки министър Ананиев обещал проблемите с финансирането да бъдат приоритетно обсъдени.

Медиците обаче не се отказват и заявяват, че протестите няма да спрат дотук. Те настояват поне част от исканията им да бъдат изпълнени.

Детската болница да е готова до 2 години очаква Ананиев

Детската болница да е готова до 2 години очаква Ананиев

През месец май - нова среща на министъра и педиатри