Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев очаква вече постигнатите споразумения със здравната каса да останат, въпреки липсата рамков договор за 2016 година, съобщи БНР.

Има два основни момента, които са породили недоверие у делегатите на събора на Българския лекарски съюз, заради които те са се обявили против подписването на Националния рамков договор за тази година, обясни д-р Грозев.

„Българският лекарски съюз от няколко месеца насам декларира, че ако пръстовият идентификатор - тази електронна идентификация на здравноосигурените лица в лечебните заведения за болнична помощ, остава в рамковия договор, то този факт няма да бъде приет по никакъв начин.
Останалата част, която натежа във връзка с решението за неподписване на Рамковия договор 2016 година, е това, че всички наредби, които би трябвало да излязат до подписването на рамковия договор и до заседанията на събора ни, във връзка с подписване на рамков договор, ги няма. Те не са в сила.” – коментира председателят на БЛС.

Не като компромис, а като унижение определиха обаче договореностите със Здравната каса някои от участниците в събора.

Председателят на варненската колегия на лекарския съюз проф. Радослав Радев изрази недоволство от решението да не бъде подписан Националният рамков договор.
„Липса на рамков договор означава, че работим по стария при това пък няма абсолютно никакъв смисъл от изработването на здравната карта. Нещата са свързани помежду си. На базата на тази здравна карта ще се определят какви са необходимостите за лечение на заболявания и то в различните области на страната. Не сме съгласни с всичко.”

Припомняме, на лекарския събор за неподписване на рамковия договор гласуваха 265 души, а за подписването му се обявиха 10. „Въздържал се” гласуваха 15 души.