Изминаха близо 8 месеца от началото на епидемията от Ковид-19 у нас.

Близо 800 са загиналите, сред тях и 10 лекари, колеги, които не успяха да спечелят битката с коварната болест. Отиде си цяла фамилия лекари - сем. Вакльови от с. Белица, отиде си и д-р Милан Първанов, човекът - болница, както го наричаха съгражданите му.

На фона на тези човешки трагедии у нас в медийното и публично пространство продължават да се изнасят противоречиви твърдения, неподкрепени с научни факти, изразяващи единствено лично мнение. Особено тревожни обаче са посланията, които са отправени от колеги - лекари, както и други подобни мнения:

"Няма никакъв смисъл от тези маски освен психологически. Освен това тези маски създават измамното чувство, че сме защитени..."

Това пишат в своя позиция до медиите от Българския лекарски съюз.

Прекаралите COVID-19 да прегледат белите си дробове, съветват пулмолози

Прекаралите COVID-19 да прегледат белите си дробове, съветват пулмолози

Целта е да се изследва дали вируса нанася трайни поражения върху дихателните органи

"Коронавирусът е обща вирусна инфекция, която се самоограничава. Излекуваните не са излекувани. Това са хора, на които им е минало." Твърдения, които на фона на нечовешките усилия, стоицизъм и себеотдаденост на всички медицински специалисти, работещи с Ковид-19 са обидни, демотивиращи, лишени от лекарска етика и професионална колегиалност, категорични са от БЛС.

Те изтъкват, че в резултат на разнопосочното говорене логично и населението у нас все още не е на 100% убедено, че трябва да се предпазва.

От БЛС подчертават, че се наблюдава се масово неглижиране на противоепидемичните мерки на фона на предстоящата грипна вълна.

Лекарският съюз е категоричен, че подаването на противоречиви сигнали в публичното и медийното пространство, особено от лекари, е недопустимо.

Объркването на обществото поставя в риск здравето на все повече хора. Води до недоверие към медицинската наука и постиженията, които тя има, отбелязват в позицията си.

Коронавирусът щял да тлее, ако няма постоянство с мерките

Коронавирусът щял да тлее, ако няма постоянство с мерките

Според вирусолога проф. Радка Аргирова училищата няма да станат червени точки на заразата

По думите им това хвърля сянка върху работата и усилията на всички медици: от тези в спешната помощ, през личните лекари и колегите от Регионалните здравни инспекции до работещите в Ковид отделенията, които не излизат оттам със седмици и дават живота и здравето си, за да се грижат за тежко болните пациенти, посочват от БЛС.

Те призовават хората да спазват физическа дистанция, да носят маски и да не забравят дезинфекцията.

Спазването на тези простички правила всъщност съхранява не само вашето здраве, а и това на близките ви, подчертават от БЛС.

Те питат и колко още пациенти и лекари трябва да починат, за да повярваме, че вирусът не е безопасен.

От БЛС призовават да не се забравя, че от коронавирус се умира, а статистиката е красноречива.

Здравният министър скастри депутатите, че не носят предпазни маски

Здравният министър скастри депутатите, че не носят предпазни маски

Той ги запита кое в заповедта му не е ясно