Има достатъчно количества ваксини срещу коронавирус от трите, които се прилагат в страната - "Пфайзер", "Модерна" и "Янсен", а доставките на ваксините за деца ще бъдат ускорени. Това заяви директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов пред БНТ.

Дозата за ваксиниране при децата е 10 микрограма и е по-малка от тази за възрастните, която е 13 микрограма. На малките също ще се поставят две игли, стана ясно от думите на Кирилов. 

В следващите седмици експертните съвети ще предоставят допълнителна информация, но към момента няма общи насоки за това кои деца могат да бъдат имунизирани. Дава се възможност на държавите да преценят според евентуалния интерес какъв дял от ваксините, които ще бъдат поръчани, да бъдат доставени в педиатричната опаковка, каза още шефът на ИАЛ.

Според него всичко зависи от Министерство на здравеопазването и компанията производител, като доставките на детските ваксини ще бъдат ускорени.

Д-р Аспарух Илиев: Нагласите на Запад са за задължително ваксиниране

Д-р Аспарух Илиев: Нагласите на Запад са за задължително ваксиниране

2 години "се въртим на място"...

Около 1 млн. ваксини на "Янсен" са налични, а приложени от началото на годината са 430 000. Най-желаната ваксина продължава да бъде на "Пфайзер", като доставени са 4 300 000 дози, а поставените са малко над 2 млн. Има бракувани ваксини - около 210 000 дози, основно от ваксината на "АстраЗенека", каза още Кирилов.

В следващите 1-2 седмици ще е ясен точният брой на дозите, които изтичат в края на годината. Голяма част от тях обаче са се реалзирали благодарение на увеличения интерес към имунизирането, допълни той.

106 000 са поставените бустерни дози основно от ваксината на "Пфайзер". Очаква се да бъде одобрена и бустерна доза от ваксината на "Янсен". Към момента има налични ваксини и всеки, който желае, може да се възползва, уточни Кирилов.

Ива Христова: Ваксините ще действат срещу "Омикрон"

Ива Христова: Ваксините ще действат срещу "Омикрон"

Още е рано да се говори за пета вълна на коронавируса