"На този етап има единствено единични случаи на изхвърлени ваксини. Важно е да отбележим, че при многодозовите флакони винаги има загуби. Една част от дозите не могат да бъдат реализирани". Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пред Нова телевизия.

Според него при напредване на кампанията и разкриване на много ваксинационни пунктове, много участващи медицински екипи, а желанието на хората е по-ниско, това създава предпоставка за загуба на дози. В никакъв случай обаче не може да се твърди, че ще се стигне до масово унищожаване на ваксини, които са налични в страната, каза Кирилов.

Отличиха личния лекар, поставил най-много ваксини - 3375

Отличиха личния лекар, поставил най-много ваксини - 3375

Д-р Панайотов от Бургас е убеден, че личните лекари трябва да бъдат за пример

По думите му около 20 000 дози са с изтичащ срок на годност до края на месец юли.

"Миналата седмица Министерският съвет одобри даряване на 172 500 дози от ваксините на Бутан. Има преговори с редица държави като Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово, така че в следващите седмици ще има вероятно решение и за тях", допълни той.

"На европейско ниво ежеседмично дискутираме да има възможност както за адаптиране на доставки, така и за прехвърляне на дози между отделните държави, така че ваксините да бъдат ефективно използвани", каза Кирилов.

По думите му от началото на юни до този момент на седмична база се поставят между 60 и 70 000 дози у нас. "От началото на юли са поставени 77 000 дози като първа и 65 000 като втора", отбеляза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Даряваме първите ваксини - АстраЗенека на Кралство Бутан

Даряваме първите ваксини - АстраЗенека на Кралство Бутан

Всички разходи по доставката ще бъдат поети от получателя

Той е категоричен, че е важно в следващите седмици да бъде постигнато максимално ниво на ваксиниране. "Създадена е организация, ваксинационните пунктове могат да поставят по 40 - 50 000 дози на ден. Така че всичко зависи от желанието на хората", допълни Кирилов.