Ценно дарение от Българската Коледа получи болница "Св. Иван Рилски". Благодарение на това деца с изключително сложни огнищни епилепсии ще получат възможност за диагностика на нивото на най-добрите епилептични центрове в света.

Дарението позволява едновременно извършване на ЕЕГ и ЯМР. Досега това не е било възможно, тъй като обикновените електроди, с които се регистрират ЕЕГ, съдържат метални елементи, които потенциално създават артефакти поради магнитни взаимодействия и водят до неприемливо загряване. Комбинираното изследване ЕЕГ и ЯМР спада към един от трите признати метода в света на най-високотехнологична локализация на източника.

Над 20 пациенти с тежка епилепсия са оперирани в Центъра по функционална неврохирургия на "Св. Иван Рилски" за последните десет години. В повечето случаи става въпрос за деца, тъй като болестта се проявява най-често в детска възраст. При около 70% от пациентите е постигнат пълен контрол над епилептичните пристъпи.

Децата с епилепсия у нас са около 30 000

Децата с епилепсия у нас са около 30 000

Хората с епилепсия в страната са около 50 000

Доцент Красимир Минкин каза, че това изследване спада към най-високотехнологичните центрове. Смятаме го за едно нововъведение, което ни поставя в челния списък на центровете по света, които се занимават с хирургия на епилепсия, похвали се Минкин.

Това изследване е трудно за осъществяване, изтъкна и доцент Петя Димова и обясни, че се получава изключително точно измерване и при най-сложните пациенти. Доктор Марин Пенков изтъкна, че методът е безценен. С едно изследване ще се получава повече информация как работи мозъкът. Методиката ще е много по-точна и ще се скъси времето за диагностика, а операцията ще бъде минимално травматична.

Снимка 457791

Източник: Св. Иван Рилски