Масови оставки в болницата в Карлово заради ниско заплащане и лоши условия на труд.

Само за един ден 18 медицински сестри са депозирали молби за напускане на болницата в Карлово, съобщи Нова телевизия.

При евентуалното напускане на медицинските сестри някои от отделенията в здравното заведение ще бъдат изправени пред реален риск от затваряне.

Съществува и вероятност болницата да преустанови дейността си, което би оставило 85 хиляди души без лекарска помощ.

Причина за масовите молби за напускане е ниската заплата, която получават служителите. В заведението основната заплата на една медицинска сестра е 580 лева, което е с 50 лева повече от заплата на санитарните лица. Лекарите в общинската болница взимали по 900 лева заплата.

Здравното заведение вече е затворило хирургичното си отделение  заради липса на кадри. Пред риск от затваряне са и други отделения, защото няма както лекари, така и сестри. Останалите на работа попълвали оголени графици.

Управителят на общинската болница категорично е заявил, че не може да увеличи заплатите на медицинските сестри, защото за подобно увеличение ще бъдат необходими средства в размер на 40 хил. лева месечно. Такива средства не били заложени в бюджета на здравното заведение.

Нещо повече - заради въведените лимити от Здравната каса се очаква от следващия месец персоналът на болницата да не получава и пълния размер на заплата си.

Заведението вече е поискало допълнително финансиране от общината в Карлово, но гаранция, че ще получи такова - няма.