Общинският съвет на Каварна разгледа тежкото финансово състояние на местната болница. Общинското здравно заведение има задължения от 700 000 лева, а работещите в него не са получавали заплати от януари тази година, съобщи "24 часа"

"Трябва да вземем бързи, адекватни решения, защото болницата заминава с всяка една минута", заяви председателят на Общинския съвет в морския град Йордан Стоянов.

Част от 60-те медицински работници и санитари вече са напуснали, закрито е отделението по акушерство и гинекология.

Едва 50 хиляди лева е превела местната администрация на лечебното заведение до момента при гласувана годишна субсидия от 370 хил. лв.

На сесията на местния парламент станало ясно, че от Националната здравно- осигурителна каса болницата получава по 60 хил. лв. месечно, но само за заплати на работещите там са необходими по 80 хил. лв.

Йордан Стоянов е внесъл две предложения за финансово оздравяване на болницата, които колегите му са одобрили - продажба на имот на здравното заведение с отпаднала необходимост и проучване на възможностите за поемане на дългосрочен дълг от половин милион лева. Основната цел е да предизвика диалог и да фокусира общественото внимание върху проблема с болницата.

Председателят на общинския съвет съобщи, че е изпратил писма до премиера и министрите на здравеопазването и на финансите, с което ги уведомява за състоянието на болницата.

"Крещяща нужда има от съществуването й, защото това болнично заведение обслужва две общини - Каварна и Шабла. От Дуранкулак, на границата с Румъния, до тук няма друго здравно заведение", подчерта Стоянов.

Адекватни здравни грижи са необходими не само през летния туристически сезон в двете морски общини, но и през останалото време, защото населението им е застаряващо, категорични са съветниците на община Каварна.