Югозападната болница в Петрич разкри отделение по клетъчна терапия. Първите пациенти, които ще бъдат лекувани със стволови клетки, са подбрани от водещи специалисти от Националния център по сърдечно-съдова хирургия в Москва, съобщи БНР.

Отделението по клетъчна терапия е оборудвано с високотехнологична апаратура, като в момента се провежда и обучение на местните лекари, обясни хирургът д-р Иван Петров.

По думите му иновациите и разкриване на нови медицински услуги за населението е основна амбиция на Югозападна болница, в която участват четири общини - Сандански, Петрич, Кресна и Струмяни.

Кметът на Петрич Димитър Бръчков обяснява, че терапията със стволови клетки е изключително ограничена като ползване в България.

Първите пациенти вече са набрани. Има специалисти от Москва, които дойдоха да разясняват, да показват и да прилагат това лечение с наши пациенти, допълва той.

Всички необходими изследвания на първите пациенти са направени и терапията за тях е потвърдена от Националния център по сърдечна хирургия в Москва, поясни още завеждащият хирургично отделение д-р Иван Петров.