Болници спират лечението на онкоболни.
Това се случва заради влизането в сила на Анекса към Националния рамков договор от 2015 година за компелксно лечение в онкологията.

Председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев обяви, че от сутринта има многократни обаждания от директори на лечебни заведения.

Те са поставени в ситуация да не могат да отчетат дейността си и затова спират терапията на онкологично болните. Тези болници нямат договор с други лечебни заведения, така че осигурят въпросната комплексно лечение и съответно дейностите да бъдат заплатени от Здравната каса.

40 лечебни заведения в България до настоящия момент и по силата на договора от 2015-а можеха да извършват такова лечение. В момента в България съществуват осем или девет са лечебните заведения, които могат да осъществят етична онкологична комисия, обясни Грозев.

Припомняте, и днес продължиха протестите на личните лекари в цялата страна, които са подкрепени и от Българския лекарски съюз.

На 6-и април се организира национален протест

Венцислав Грозев потвърди, че лекарският съюз не се е отказал и ще обжалва в административния съд решението на Здравната каса. Оставка на министър Петър Москов засега не се иска от УС на БЛС и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.