Няма спор, че за всички болници въпросът за тока стои с всичка сила. Болниците са поставени наравно в останалите участници на гражданския и търговски оборот, като болниците не се финансират по традиционния метод.Това заяви Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация пред БНТ.

Още в предходния формат на управление било говорено за специален начин на финансиране на болниците. Би трябвало да има механизъм, който да компенсират цената на тока за болниците, настоя Димитрова.

По думите ѝ болниците са в особена функция и не могат да намерят друга компенсация. Разликата в цената на тока няма откъде да бъде буферирана, посочи тя и добави, че спирането на плановия пример не означава спирането на дейността на болницата.

Тя посочи, че всички болници били наравно по време на пандемията, но трябва да се намери индивидуален подход за болничните заведения. Димитрова настоя за компенсация, за да може болниците да поемат въздух и увеличение цените на клиничните пътеки, като се започне първо от най-недофинансираните.

Важно е да се акцентира, че при тази инфлация персоналът да получава достойно възнаграждение, каза още Димитрова, според която трябва да се направи сериозна финансова ревизия.

Болниците искат помощ от държавата за справянето с високите цени на тока и газа

Болниците искат помощ от държавата за справянето с високите цени на тока и газа

Проблемите се задълбочават с всеки изминал ден и са нужни спешни мерки за тяхното решаване