Има сериозна стигма в обществото, в болниците отказват да лекуват ХИВ позитивни и лекарите се страхуват да работят с тези пациенти. Това заяви председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев пред bTV.

Той разказа за случай на отказано лечение на ХИВ позитивен пациент, който се нуждае от операция заради изкривяване в областта на носа, което му пречи да диша. Въпреки че мъжът е изпратил запитвания към редица болници, половината са му отказали, а от останалите изобщо не е получил отговор.

По-рано през май тази година пък мъж с ХИВ е починал, след като няколко болници са отказали да го лекуват. Според д-р Хасърджиев обаче тази инфекция вече е напълно лечима.

Учени прогнозират край на ХИВ епидемията след забележително проучване

Учени прогнозират край на ХИВ епидемията след забележително проучване

Потискане на инфекцията с антиретровирусни лекарства спира разпространението на ХИВ

"Хората, които са на терапия, са с неоткриваем вирус, те не могат да инфектират нито медицински персонал, нито сексуалните си партньори. Те са напълно нормални хора, които не се различават от всеки друг човек", обясни лекарят.

Той подчерта, че при лечение предпазните мерки са едни и същи, без значение дали човек е инфекциозно болен, или не. По тази причина д-р Хасърджиев увери, че ако медицинският персонал спазва така или иначе задължителните правила, няма никакъв риск.

269 ХИВ-серопозитивни са регистрирани от януари до сега в България

269 ХИВ-серопозитивни са регистрирани от януари до сега в България

Тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 38%