"Медицината не е астрономия и ние не можем да изчисляваме на 100% и да даваме гаранции на 100% при кой какво ще се случи след поставянето на ваксината". Това заяви заместник-председателят на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той не мисли, че ще се открие причинно-следствена връзка на смъртта на жената от ваксината на "Астра Зенека". След разпореждането на премиера Бойко Борисов за спирането на ваксинацията с "Астра Зенека", въпросите към лекарите били в тази посока. Сега лекарите се опитват да успокоят пациентите.

До този момент Брънзалов е ваксинирал около 120-130 души с ваксината на "Астра Зенека" и освен грипоподобни реакции не е срещал. Между 20-25% от тях му се обаждали да му споделят, че имат температура или втрисане. Ваксината е основно оръжие за борба за пандемията, която обърка целия свят, категоричен бе д-р Брънзалов, който не е имал по-усложнени пациентите.

Нека да изчакаме окончателната диагноза и тогава ще има повече данни, които да бъдат анализирани, посочи д-р Брънзалов.

Той призова хората да се успокоят, да поддържат връзка със своите лекари. Огромен е броят на пациентите, които са получили такава ваксина не само в България, но и в световен мащаб, отчете д-р Брънзалов. Не е препоръчително втората доза да бъде от друга фирма производител. Нека пациентите да си наблюдават състоянието и ако имат някакви оплаквания, да се обърнат за помощ, апелира медикът.

В България почти не остават ваксини в складовете, защото в момента, в който се получат, те се разпределят по райони и за часове изчезват, отбеляза д-р Брънзалов.

Лекарят настоя масовата ваксинация да бъде наистина масова и при наличие на ваксини, да се следват фазите.

Около половин милион души са желаещите да се ваксинират доброволно.

Той недоумява защо се заявяват едни количества ваксини, а се доставя един много малък процент от тях. "Когато в началото се заявяват тези ваксини, нищо не се знаеше какви количества и дали ще има проблеми с тези доставки. Ние го приемаме за чиста монета, че след като България заяви толкова, ще получи толкова в такъв срок, но виждате, че не се получава. С другите ваксини, които отделно България по-малко е планирала да и бъдат доставени, няма чак такива проблеми", обясни Брънзалов. Явно и на пазара на ваксини има голяма тема за разсъждение и не са само медицински проблемите, заключи Брънзалов.