Тази година фондация "Нашите недоносени деца" отбелязва Световния ден на недоносените деца чрез онлайн конференция "Родени твърде рано: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца".

Целта е да се повиши информираността по този наболял проблем, да се насърчи изразяването на съпричастност към недоносените деца и техните семейства и към семействата, които са загубили децата си поради преждевременно раждане.

За да разберем как родителите на недоносени деца преминават през пандемията от COVID-19, какви са най-честите проблеми, с които се сблъскват и какви въпроси изникват в съзнанието им, разговаряхме с двама специалисти от Семеен център "Малки чудеса".

Към момента няма ясни данни за това колко са родените недоносени деца у нас тази година, но според международни проучвания във времето на пандемия и обявяването на извънредно положение в различните държави, броят на преждевременни раждания и съответно на недоносените бебета, е намалял. На първо място родителите се тревожат най-много за физическото оцеляване на техните деца. За момента няма данни за недоносени бебета или родени в термин, да са изкарали тежко вируса.

Това коментира пред news.bg Маргарита Габровска, специалист по ранно детско развитие.

По думите ѝ аргументите от международните изследвания сочат, че това е времето, в което бременните жени са прекарвали повече време вкъщи, били са подложени на по-нисък стрес, външни и вредни влияния.

Остава обаче като много сериозен проблем в България ограничаването на достъпа на родителите до неонатологичните отделения и децата им. От месец март на родителите не им е позволено да посещават бебета си в неонатологичните отделения, когато самите майки вече са изписани.

В момента сме единстената европейска държава, която не допуска родителите до тези отделенията. Навсякъде в другите страни тази ситуация е разрешена и то много отдавна, подчерта Габровска.

Снимка 505684

Източник: news.bg

Тя отбеляза, че през април са излезли насоки на Световната здравна организация за това как да се случва кърменето и контакта между майката и бебето в болницата с конректни предписания и хигиенни мерки, дори и за ситуации, в които майката е с доказан COVID-19.

А защо тези предписания не са достигнали до нас? Габровска обясни, че те са сведени до знанието на Министерството на здравеопазването, като дори са изпратени две писма с конрекретни препоръки как може да се облекчи работата в отделенията, все още отговор от ведомството няма. Голяма част от лекарите също са застанали зад идеята, че родителите трябва да бъдат върнати в отделенията.

Тук не става въпрос за каприз, тъй като родителите не са просто посетители и не би трябвало да влизат в дефиницията за хора, които идват на свиждане на пациент, родителите са част от терапията на детето, изтъкна Маргарита Габровска.

По думите на Габровска има случаи, в които майката е виждала веднъж или два пъти детето си, докато е била е в болницата, след което го е видяла на неговото изписване - три месеца по-късно. Това е чудовищно в подобнио ситуации. Тежко е и за родителите, за самите бебета, а и за персонала също, категорична е тя.

На свой ред психологът и терапевт Ния Коновска заяви, че най-честият въпрос към нея е как родителят да работи за връзката си с бебето, да му помогне то да чувства присъствието му и да се чувства пълноценен, въпреки невъзможността да се грижи физически за бебето.

Това, което съветвам родителите, е да не губят надежда и да знаят, че връзката с децата им е отвъд физическия контакт, отбеляза Коновска.

По време на епидемията от център "Малки чудеса" са създали група за подкрепа на родителите на недоносени деца и са успели да помогнат на 8 семейства да потърсят подкрепа едни от други.

Снимка 505686

Източник: news.bg

По думите на Коновска едно от основните притеснения на родителите е, че първият контакт с децата им е липсвал. В тази ситуация тя ги съветва да погледнат на това предизвикателство като възможност за развитието на детето.

Габровска споделя, че към момента и те не знаят към кого да се обърнат за помощ, тъй като здравното министерство не иска или не може да вземе отношение по проблема.

В ситуацията на COVID-19 oт център "Малки чудеса" са намерили начин обаче да помагат на семейства с недоносени деца чрез дистанционни консултации, като родителите имат възможност да получат съвети от всички терапевти в центъра.

Според Маргатира Габровска този вид консултации са се оказали изключително полезни за хора от малки населени места и такива, които финансово не могат да си позволят подобен вид подкрепа. Първата консултация към момента е безплатна.

Дистанционните консултации са добър вариант, но те са временно решение. Вижда се, че от един момент нататък терапевтичната работа започва да боксува, отбеляза специалистът.

Снимка 505687

Източник: news.bg

Във връзка с това от какво все още се нуждаят неонатологичните отделения, Габровска разясни, че тази година липсите са свързани повече с предпазните средства за защита от коронавируса. По думите ѝ нуждите от кувьози са много намалели.

Специалистът по ранно детско развитие подчерта, че основните липси са по отношение на персонала, а не на апаратурата.

Габровска отправи и апел към институциите да помислят дали с мерките, които прилагат, не нанасят повече вреда, отколкото да се грижат за децата.

Именно за отбелязване на Световния ден на недоносените деца от фондацията провеждат онлайн среща за обмяна на родителски опит под надслов "Бебето ми (б)е в неонатология, далеч от мен".

Всички съпричастни към към каузата на Фондация "Нашите недоносени деца" могат да направят своето дарение на специалната платформа www.donate.premature-bg.com, със SMS: DMS BEBE на номер 17 777 или с дарение по банков път:

Фондация "Нашите недоносени деца"

Уникредит Булбанк

IBAN BG24UNCR70001520702588

BIC: UNCRBGSF