Парламентът дебатира почти два часа върху бюджета на НЗОК за 2020 г.

В рамките на дебата депутатът Георги Михайлов от БСП посочи аргументите, с които БСП няма да подкрепи бюджета, предложен от правителството и здравния министър Кирил Ананиев.

По думите на проф. Михайлов така предложеният бюджет не решава нито един от проблемите в здравната система и не намира решения. На второ място - бюджетната рамка откъм финансов план е трудна за реализиране, тъй като няма иновативни и креативни мерки. На трето място - приходната част е разписана по начин, по който се изпълняват законите и "нищо от сърце от министъра на здравеопазването".

Депутатите се заеха с бюджета на НЗОК за 2020 г.

Депутатите се заеха с бюджета на НЗОК за 2020 г.

За неосигурените се предлагат 2,1 млн. лв.

"Те са отражение на заплатите на минималните осигурителни прагове и минималната работна заплата. Всичко това ме кара да мисля, че този допълнителен финансов ресурс е в нарушение на предвидените мерки. Ние приемаме приходите, при положение, че не сме приели минималната работна заплата", каза Михайлов.

По думите му бюджетът за болнична помощ не дава отговор какво се случва със заплатите на медицинските сестри.

Проф. Михайлов разкритикува и рязкото намаляване на средствата за координационните програми между държавите от ЕС и поясни, че става въпрос за възможността български граждани да занимават за лечение в чужбина, при положение, че има тенденция за увеличаване на гражданите за лечение в чужбина.

Бюджетът за здраве през 2020 г. беше разкритикуван и от ДПС. Зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер заяви, че "бюджетът на НЗОК за 2020 г. е на купеното време и спокойствие от управляващите, на безхаберието и на отдалечаващата се реформа". Джафер посочи, че се увеличава тенденцията пациентите в България да бъдат най-доплащащите и късно диагностицирани поради липса на определени мерки.

По думите й се утвърждава и следващата тенденция надлимитната дейност да не бъде заплащана и в момента касата да бъде поставена в ситуация да разсъждава как да плаща лихвите по съдебните дела, които болниците спечелиха."Утвърждава се още една тенденция и тя е устойчива. Повишаването на средствата, които се неразплатени, които дължим на чужди лечебни заведения", каза още д-р Джафер.

Ананиев защитава бюджета за здраве

Ананиев защитава бюджета за здраве

Не иска политизиране на реформите в здравеопазването

От ГЕРБ се защитиха. Депутатът Лъчезар Иванов, също лекар, каза, че следващата година разходите по бюджета на НЗОК нарастват с 394 млн. лв. спрямо 2019 г. и се увеличават средствата за първична медицинска помощ с 19 млн. лв.

"Българските граждани получават всички постижения в областта на медицината", каза още Иванов. По думите му българите имат по-добър достъп до медицински услуги в сравнение с други европейски страни.

И още: "Стартовата позиция на България в областта на финансирането, съпоставено със страните от ЕС, стартира от изключително ниски нива след 10 ноември 1989 г. Нашата страна достигна икономическите си възможности, които имаше до 1989 г. едва през 2002 г. 13 години падения, лутания и безвремие".

Иванов посочи, че България е една от четирите страни в ЕС, която въвежда своевременно иновативни лекарствени продукти.

Депутатите обаче приеха на първо четене бюджета на НЗОК за следващата година. "За" бяха 120, 88 бяха "против" - от БСП и ДПС.