С изключение на служителите на РЗИ, останалата част от здравната система на България бездейства. Това се дължи на забранените профилактични прегледи, планови операции и хората, които не посещават болниците заради страх, че могат да се заразят с COVID-19.

Това заяви д-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ)

Той бе категоричен, че системата ни без проблем може да издържи на натоварване, сравнимо с това в Италия. Въпреки това като важен акцент д-р Кацаров изтъкна фактът, че поради това, че здравната системата не работи, много други заболявания не се лекуват. Като пример той посочи пациентите с онкологични проблеми.

Д-р Кацаров сподели, че очаква извънредното положение да продължи и след 13 май, като обясни, че хора с други заболявания, извън коронавируса, могат да пострадат.

"Съобщават за починалите от COVID-19, но би трябвало да казват и колко хора умират, например, заради сърдечно-съдови заболявания", изтъкна той

Според него ефектът от масовото изследване ще доведе до изолация само на заразените с коронавируса. "Няма гаранция, че ще се спазва карантината у дома. Но ако искаме да щадим здравната система, трябва да я пазим за тези, които наистина се нуждат от лечение",подчерта Кацаров.

По думите му мярката за блокиране на цели населени места е погрешна и обясни, че изпадаме в задънена улица. В тази връзка той запита дали имаме план за излизане от ситуацията и дали рискуваме да получим епидемичен взрив заради това, че твърде малко хора са преболедували, ако отменим по-рано мерките.