Военномедицинска академия (ВМА) става на 124 години. На 1 декември 1891 г. България вече има своята ВМА.

Годишнината днес бе отбелязана пред погледа на властта. Церемонията уважиха президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, генерали, офицери.

ВМА е надежда за голяма част от населението на страната. Но ВМА винаги е била и марка за качество", напомни началникът на академията ген.-майор Николай Петров. Той се върна една година и половина назад във времето, а именно точно тогава, когато застана начело на ВМА.

„Ситуацията не беше лека, нямахме самочувствието, че летоброението ще започне от нас. Тогава си поставихме амбициозни цели, които нямаше как да постигнем без подкрепата на премиера, президента, министрите", си спомни ген.-майор Петров. Равносметката му обаче днес в деня на празник е: „Ние оправдахме това доверие и направихме истинска реформа".

Структурният състав на болницата е оптимизиран с 330 бройки, стана ясно от отчета на началника на ВМА. Сериозна е промяната и по отношение на парите на академията. „През десетте месеца на тази година разходите са намалели с 21 млн. лева в сравнение с десетте месеца на миналата година", отчете ген.-майор Петров. Той уточни, че това е факт благодарение на усилията на всички служители, които са заложили на икономия на електричество, разумна употреба на медикаменти и т.н.

Ние стоим стабилно на палубата, дупки вече няма, оттук нататък започваме да мечтаем", заключи шефът на ВМА.

Признателност и протегната ръка отдаде на всеки един от работещите във ВМА и президентът Росен Плевнелиев.

„Вие сте символ на отговорна дейност, вие допринасяте за военната медицина и за здравеопазването. ВМА не престава да расте и да се развива. ВМА е еталон за овладяване на критични предизвикателства. Тя е символ на това", ги похвали държавният глава.

В поздрава си Плевнелиев обърна внимание и на друго: „Вие сте уникални с вашата подготовка за действия по време на криза. Тя е ценна, когато заплахата от тероризъм и други атаки могат да се увеличат. Вие сте просто безценни, когато е трудно и тежко и ние знаем, че можем да разчитаме за вас".

ВМА е последната надежда за хилядите клиенти, пациенти", изтъкна още президентът. Той не пропусна да похвали новото ръководство на болницата за успешната реформа и най-вече за по-малкото разходи. „През последната година и половина ВМА е символ на успешна реформа. Вие сменихте изцяло философията на ВМА. Вие доказахте, че ВМА може да не бъде бреме за данъкоплатците", продължи държавният глава.

Той направи аналог на спестените 21 млн. лева от академията с неговата работа като министър на регионалното развитие в първия мандат на кабинета „Борисов". „Г-н премиер, спомняте си автомагистрала „Тракия", тя беше договорена за 810 млн. евро и не беше изпълнена. Магистралата има ли я сега, има я. Беше договорена от мен за 248 млн.евро и изпълнена", се обърна и към Борисов Плевнелиев. „Но за вас е по-трудно да режете. Едно е да режеш от асфалт, друго е да режеш от човешки съдби", се върна все пак към медиците държавният глава.

Като подарък за празника на ВМА министърът на отбраната се зарече от своя страна, че ще направи всичко, за да даде възможност лекарите от академията да могат да практикуват своята дейност и в извън работно време. Припомняме, че по закон военните медици сега нямат право да работят в частен кабинет и във ВМА.

„Благодаря за усилията, куража. Разбирам вашата мъка и вашето страдание. За нас няма съмнение, че вие сте най-добрите специалисти. Вие сте тук, водени от смисъла на хуманността, морала и задълженията към лекарската професия", посочи военният министър. „Още малко търпение. Ще направим всичко възможно да променим вашия статут", призова той.

Премиерът Бойко Борисов също не пропусна да се изправи пред медиците и да ги поздрави. „Аз се чувствам като у дома си. Лежал съм в тая болница, много от вас познавам. Сега с униформи малко не мога да ви позная", призна министър-председателят, който днес започна усилно деня със здравна конференция, след която пристигна във ВМА.

„Едно голямо и лично благодаря заради тези, които са ме лекували и други, които никога не искам да виждам, като патоанатомите. Нека да има само травми от счупвания. Пожелавам на българите да сме една здрава нация", заключи Борисов, подкани: „Но скъпите гости трябва да си отидат на време" и заедно с останалите държавни мъже напусна ВМА.