Това, което наблюдаваме в момента, не е свързано с тръгването на учениците на училище. След 22-23 септември може да кажем, че случаите са следствие на повишения риск в училищата. Няма десетки хиляди заразени ученици, има единици. Този вирус не е чак толкова разпространен в тази държава, колкото някои опитват да ни внушат.

Това заяви проф. Николай Витанов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му повишеното спазване на хигиенни навици ще доведе до това, че обикновеният грип може да намалее. При достигане на 7000 заразени ученици (1% от всички) или 25 затворени училища, министерствата вече трябва да реагират, смята той.

"В училищната крепост много важна е ролята на учителите. Най-важно е какво ще стане в дома - моята крепост. Жените са началниците на семейната крепост. Детето като се прибере, го посреща майка му, кара го да си измие ръцете, праща го в банята. Очаквам в следващия месец да няма кой знае какви големи проблеми", поясни Витанов.

Според него критичен ще бъде ноември. Там се появяват благоприятни условия за развитие на вируса и други инфекции", коментира математикът.

Училищата щели да се превърнат в разпространител на COVID-19

Училищата щели да се превърнат в разпространител на COVID-19

Това мнение изрази д-р Александър Симидчиев

"Като нищо може да имаме около 800 починали. У нас смъртността може да е повишена, но все още е под средната за света", подчерта проф. Витанов и изтъкна, че първата вълна на коронавируса е приключила в края на август - началото на септември.

С идването на втората вълна се очаквало броят на случаите да надхвърли 200 на ден.

"Българската здравна система вече е подготвена да издържи няколко седмици по 500 случая на ден. Засега поведението на българските граждани е такова, че не се налага затягане на мерките. Добре е тази извънредна епидемична обстановка да бъде удължена. Така се дава възможност на правителството и здравните служби да налагат ограничения, които биха могли да намалят броя на случаите, които ни се прехвърлят от чужбина", разясни Витанов.