В Александровска болница в София въвеждат т.нар. COVID дистанционна електронна система, чрез която се проследяват определени показатели на пациентите. Това е заради недостига на медици, каза на брифинг директорът на университетската болница проф. Борис Богов.

Засега са мониторирани трима души, като показателите им се изпращат онлайн в един контролен център и ако някой от пациентите излезе от параметри, на момента реагира медик. "Тези пациенти са относително леки, те не са интубирани и при тях не се налага кислородолечение", поясни проф. Богов.

Сред недостигащите специалисти най-голям е недостигът на анестезиолози. "Въпреки че доброволците не могат да заместят специалистите, ако има такива желаещи, винаги са добре дошли", допълни той и каза, че засега има записани осем доброволци.

От вчера в болницата има разкрити нови 11 легла и са настанени пациенти.

"Организацията в "Александровска" болница е стабилна. С възможности сме, когато се наложи да реагираме спрямо съответната епидемична обстановка. Това, което ръководството на болницата обмисля в дългосрочен план, е съществуваща сграда на Клиниката по алергология да бъде реновирана за Инфекциозно отделение", обясни директорът на лечебното заведение.

Общият брой на заразения медицински персонал в УМБАЛ "Александровска" е 14 души, от които петима лекари, а останалите са медицински сестри и санитари.

Според инфекциониста д-р Тома Томов по-възрастните пациенти с хронични заболявания са тези, които боледуват по-тежко и са настанени в интензивни отделения.

"В последната седмица разпространението на вируса е дифузно. Заболяват повече по-млади хора без съпътстващи заболявания със средно тежка форма на болестта. Прави впечатление, че по-чести са средно тежките форми, които се налага да бъдат в болница и изискват кислородотерапия", каза д-р Тома Томов.

По думите му възможно е това да се дължи на дифузното разпространение, на факта, че вирусът е придобил по-голяма устойчивост, на факта, че пациентите по-късно се диагностицират и идват, когато вече заболяването е напреднало.

"Това са голяма част от пациентите, които се самолекуват и в страха си да се обадят на своя личен лекар идват по-късно и в по-тежко състояние", допълни проф. Богов.