Пандемията от коронавирус задълбочава здравните неравенства. Това показват анализи на КНСБ, съобщава БНР.

Тези неравенства се дължат на високите разходи за здраве на домакинствата - средно 30% от доходите им.

При бедните домакинства разходът е значително по-голям - от 50 до 118%. По тази причина се налага те да теглят кредити за прегледи, медикаменти и лечение.

От синдиката посочват, че по-бедните общности са изложени и на по-голям риск от коронавирус.

Икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов обясни, че разходите за здраве при домакинствата са непропорционално високи спрямо доходите им и водят до т.нар. "здравни неравенства", които са силно изразени при хората с доходи под линията на бедност.

По негови думи през последните години средно около 30% от доходите на хората са отивали за разходи за здраве, лекарства, хоспитализация, прегледи при лекари - още в периода преди коронавирусната криза.

При хората с минимални доходи и минимална пенсия този процент е значително по-висок, което означава, че те често прибягват до тегленото на бързи или друг вид потребителски кредити, за да посрещнат своите неотложни нужди за лечение.

От КНСБ посочват, че най-бедните 20% от населението са изправени пред по-голям опасност по отношение на коронавируса спрямо най-богатите 20%. Причината е, че те не могат да се грижат пълноценно за здравето си и често страдат от придружаващи заболявания. Освен това те са с по-ниско образование, поради което е по-голям и рискът да останат без работа.