"Covid ситуацията изкара на преден план кадровия проблем в здравеопазването". Това заяви пред БНР Надежда Маргинова - медицинска сестра и член на ръководството на Синдиката на българските медицински сестри.

Много здравни заведения в страната имат недостиг на медицински сестри и лекари, каза Маргинова. 

Коронавирусът може да оцелее до 28 дни върху пари и стъкло

Коронавирусът може да оцелее до 28 дни върху пари и стъкло

Много по-дълго в сравнение с вируса на грипа

Трябват дългосрочни решения на кадровия проблем. Ниското заплащане е причина за ниския интерес към професията на медицинските сестри, каза Маргинова.

Държавата не може да финансира болниците, докато те са търговски дружества, поясни медикът.

В началото на пандемията тя е била изправена пред дилема дали да изпълни служебните си задължения, пренебрегвайки изискванията за работа в условията на пандемия, или да откаже да работи.

"Обадих се в Министерството на здравеопазването и съобщих за тази ситуация, но не бяха предприети мерки. Аз бях принудена да не вляза в отделението и да си изпълня служебните задължения, в резултат на което трябваше да пиша обяснения и беше задействана процедура за налагане на дисциплинарно наказание. Моето обяснение беше, че не са ми осигурени лични предпазни средства - в брой и вид, какъвто е описан в инструкцията на работодателя", обясни медицинската сестра.

Тя се е позовала на текст от Кодекса на труда, според който когато работникът прецени, че животът и здравето му са застрашени, може да откаже да си изпълни служебните задължения.

След това тя е подала предизвестие за напускане на работа, защото не е имало кой да се грижи за детето ѝ в периода, в който бяха затворени детските градини заради пандемията, а ѝ е бил отказан платен отпуск.