През миналата година обхватът с важни ваксини от задължителния имунизационен календар падна под 90%. Въпреки това критичната маса родители в страната следват задължителния имунизационен календар.

На фона на съобщените много случаи на варицела в страната, макар и те да са връщане към нивата от преди пандемията, Българската педиатрична асоциация препоръчва включването на две нови ваксини в задължителния имунизационен календар при децата: на ваксината срещу варицела и на тази срещу ротавируси. И двете в момента са само препоръчителни и остават такива. Освен това научното дружество на специалистите по детски болести предлага ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV) да се прилага в по-широк възрастов диапазон.

Това обаче предизвика редица спекулации предимно в социалните мрежи и в антиваксърските групи и с предупреждения за скрита и насилствена ваксинация. Докато т.нар. "препоръчителни ваксини", каквито са тези срещу ротавируси и HPV вируса, са с много по-нисък обхват, макар да се поемат от държавата, те остават препоръчителни.

Защо ваксината срещу варицела все още не е задължителна в България?

Защо ваксината срещу варицела все още не е задължителна в България?

Една година след решението ваксината все още не е част от задължителния имунизационен календар

Заради спекулациите от News.bg потърсихме отговори какви промени се готвят. А тук може да видите актуалния имунизационен календар.

Министерство на здравеопазването предлага изменения в Наредбата за имунизациите в Република България. Проектът за промените е публикуван на сайта на ведомството и ще бъде там за обществено обсъждане до 13 януари следващата година. Предвижда се, след като изтече този срок, да се обсъди дали предложените промени ще бъдат приети, обясниха за News.bg от пресцентъра на МЗ.

Основните промени, които се предлагат, са:

Създава се Национален експертен съвет по имунизации към министъра на здравеопазването за подпомагане на дейностите по имунопрофилактика и имунизационен обхват на населението.

МЗ препоръчва ваксината срещу COVID-19 да остане препоръчителна за лица на и над 6 месечна възраст.

Имунизация срещу грип може да се прави по време на целия епидемичен период, като се запазва препоръката да се извършва ежегодно през есента преди началото на епидемичния сезон.

Поради допълнение на кратките характеристики на прилаганите лекарствени продукти в страната срещу варицела и морбили, се създава ред, указващ схемите за тяхното приложение като постекспозиционна профилактика. То ще е независимо от времето на контакта - при съмнение за тетанус и дифтерия, за ваксина против морбили и ваксина против варицела: до 72 ч. от датата на контакт с болен от морбили или варицела. За ваксина против бяс: възможно най-скоро след съмнение за излагане на предполагаемо заразяване с бяс.

Разписва се ред за временно съхранение на закупени от МЗ биопродукти в хладилни камери и съоръжения на МЗ и РЗИ.

И още - Националният съвет за ваксините ще има правомощия да предлага списък за препоръчителни имунизации и да прави промени във възрастовите групи, както и да въвежда нови схеми. При промяна във възрастовите групи или въвеждане на нов антиген ще може да предлага на МЗ със срок за изпълнение до 3 г. Съветът ще може да прави и препоръки при спад на имунизационното покритие или извънредна обстановка.

Тодор Кантарджиев зове децата да се ваксинират срещу варицела

Тодор Кантарджиев зове децата да се ваксинират срещу варицела

Колективния имунитет към вирусите, характерните за зимния сезон е спаднал през последните две години