Мерките срещу COVID-19, които се взеха у нас, не са най-строги в световен план. Нямаме за цел да спъваме бизнеса или да пречим, но е невъзможно да се справим по друг начин. Надявам се заради неразумни хора да не се налага затягане. Това заяви главният държавен здравен инспектор - д-р Ангел Кунчев. Той направи изявлението в предаването "Карай направо" по "Нова".

Той призна, че светът не е бил подготвен за случилото се.

"Ако гледаме практиката на други страни, мерките у нас не са най-крутите. Има още стъпки, които могат да ги затегнат, но аз се надявам това да не се налага", това заяви той.

В България 7000 души са под карантина

В България 7000 души са под карантина

Има и полицаи под карантина, заяви Младен Маринов

С тези мерки властите нямат за цел да спрем живота или бизнеса. Ако 100% от хората си останат вкъщи, след 14 дни вируса няма да го има, заяви Ангел Кунчев, като призна, че подобна пълна изолация за всички е невъзможна.

Той опроверга и информациите за напускането на на медицински персонал заради липсата на екипировката, която им е предоставена.

"До този момент оставка са подали 1 лекар и 3 медицински сестри. Това няма как да е национален проблем. Няма лечебно заведение, в което се лекува болен от коронавирус и няма всички нужни предпазни средства. Гарантирам за това", каза Кунчев.

Припомняме, че в момента в България 7000 души са под карантина.

Има полицаи под карантина. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Младен Маринов, който инспектира как се спазват мерките в ромския квартал "Факултета".

Засега не са много. Вече са готови декларациите, които пътуващите трябва да попълват. Припомняме на входа и изходите на градовете бяха изградени КПП-та.

В България 7000 души са под карантина

В България 7000 души са под карантина

Има и полицаи под карантина, заяви Младен Маринов

Маринов предупреди хората, че за попълнени неверни данни носят наказателна отговорност.

Иначе той отчете, че парковете и градинките са празни, но голяма група хора се събирали отвъд Околовръстното шосе на София.

Нарушаващите карантината си ще търпят сериозни наказания, според новите мерки, приети от парламента.

Случаите у нас вече са 163, като трима са излекувани, а други починаха. Венцислав Мутафчийски посочи, че и младите не са защитени от вируса.