Лекари и медицински сестри от Втора градска болница в София масово оттеглят оставките си, подадени преди дни, съобщават от "24 часа".

Припомняме, след като стана ясно, че болницата ще бъде преобразувана в инфекциозна за лечение на заразени с коронавирус, бяха подадени 85 молби за напускане, тъй като медиците се опасяваха, че лечебното заведение няма готовност да работи в епидемичната ситуация.

Първоначалната идея беше цялата болница да се трансформира в инфекциозна и там да се разкрият до 50 легла, като общината увери, че там ще се лекуват само по-леки случаи на заразени с коронавирус. Заради масовите оставки обаче се стигна до вариант, в който да се трансформира само едно отделение с 10 легла. Сегашната пулмология на болницата ще стане инфекциозно отделение, след като началникът й д-р Бруск Халил изрази готовност да лекува болни от коронавирус. Примерът му в крайна сметка бе последван и от всички лекари и медицински сестри в отделението.

Още от утре отделението по пулмология ще заработи като инфекциозно.

Масови оставки във Втора градска болница в София

Масови оставки във Втора градска болница в София

По думите на директора оставки са подали 85 души, но можело да има още

Днес там ще бъде доставен и още един апарат за обдишване, осигурен от частна болница. С него отделението ще разполага с общо три апарата. Вече са осигурени и нужните предпазни средства за лекарите, медицинските сестри и персонала, който ще се грижи за болните.

Директорът на Втора МБАЛ в София доц. Стефан Узунов потвърди, че 50 медици са оттеглили молбите си за напускане. Той обясни, че въпреки че напуснали лекари и медицински сестри все пак има, те са основно по-възрастни и със заболявания, което е и причина за решението им.

Вече е сформиран и екипът, който ще работи с пациенти с коронавирус. Той включва 15 лекари, 12 медицински сестри и 12 санитари, които доброволно са изразили желание да работят.

До. Узунов посочи, че когато новото инфекциозно отделение заработи, ще се помисли как да се реорганизира работата и в останалите отделения на болницата предвид напусналите лекари и медицински сестри.

Грешка в комуникацията довела до напрежението във Втора градска болница
Обновена

Грешка в комуникацията довела до напрежението във Втора градска болница

Д-р Асен Меджидиев видя "организационно неправилно изтичане на информация"