Грешка в комуникацията. Организационно неправилно изтичане на информация. С тези думи д-р Асен Меджидиев от Българския лекарски съюз обясни пред БНР причината за напрежението във Втора градска многопрофилна болница в София.

Припомняме, предстои болницата да бъде преобразувана в инфекциозна за лечение на заразени с коронавирус. По-рано днес обаче стана ясно, че има подадени 85 молби за напускане, тъй като медиците се опасяват, че лечебното заведение няма готовност да работи в епидемичната ситуация.

Д-р Медиджиев поясни, че засега няма отказ от лечение на болни, а лечебното заведение е заредено с предпазни облекла.

"Има над 540 екипа. Всички предпазни средства са подготвени. Базата е подготвена. Имаме уверението на директора на болницата, че ще могат да подсигурят персонал за работа със заразени с Covid-19", заяви той. По негови думи всеки лекар в екстремна ситуация може да работи с такива болни.

Масови оставки във Втора градска болница в София

Масови оставки във Втора градска болница в София

По думите на директора оставки са подали 85 души, но можело да има още

Според работещите в болницата обаче нещата не стоят по този начин.

Ние смятаме, че болницата ни няма необходимия ресурс да бъде преобразувана в инфекциозна, категорична бе Николина Колева, лекар специализант във Втора градска болница. Тя пдчерта, че тежко болните пациенти често се нуждаят от реанимационни мероприятия, а при тях такова отделение няма. Имало само трима реаниматори, които са на график, а за инвазивна вентилация разполагали с два апарата.

Колева заяви, че не е ясно колко време ще продължи обстановката и посочи, че персоналът в болницата е предимно застаряващ.

Тя обясни, че въпреки проведените срещи на екипа на Втора градска със зам.-кмета и с РЗИ, така и не са били получени конкретни отговори. По тази причина се е стигнал до още по-голямо ескалиране на напрежението.

"Искаме да помогнем в тази битка, но ни трябва някакъв ресурс. Имаме нужда от персонал, с какъвто не разполагаме. Имаме нужда от подкрепление и от апаратура отвън", настоя Колева.

Фандъкова призова за гъвкавост в кризата

Фандъкова призова за гъвкавост в кризата

Тя подчерта, че е привърженик на строгите мерки

По-късно днес столичният кмет Йорданка Фандъкова се срещна с ръководството на Втора градска болница заради създалата се ситуация.

Очевидно комуникацията не е била на нужното ниво между ръководството и самите лекари, заяви тя.

По нейни думи сред обсъжданите варианти е да бъде отворено едно отделение с 10 легла, което да има възможност да работи с отделен вход.

Няма да се приемат болни, докато болницата няма капацитет и възможност за това, категорична бе Фандъкова. Тя обясни, че идеята е била да се подготви болницата като един резерв. Ситуацията е динамична, никой преди това не е работил в условията на коронавирус, обясни градоначалникът и отново подчерта, че трябва да е сигурно, че когато се приеме болен, отделението ще има целия необходим капацитет, екипи и оборудване.

Фандъкова обясни, че на срещата е станало ясно, че защитните облекла са осигурени. Очевидно има лекари, които много искат да продължат да работят само така, както са работили досега, но ясно е за всички, че ситуацията е нова, динамична и че всички трябва да имаме готовност да променяме в движение организацията, посочи кметът.

Тя допълни, че на срещата е бил и шефът на белодробното отделение, който е уверил, че те са напълно готови да приемат болни, в случай че имат достатъчно хора.