"Да има или да няма зелен сертификат е функция на резултатите, които постигаме и на животите, които губим всеки ден. Когато бройките покажат, че проблемът отшумява, първото, което ще направим е да премахнем зеления сертификат". Това заяви председателят на Комисията по здравеопазване в 47-ото Народно събрание доц. Антон Тонев пред Нова телевизия.

По думите му всяка вълна на коронавируса е различна. "При всички наложени мерки ние губим човешки животи всеки ден. Представете си, ако нямаше мерки колко щяха да са", коментира Тонев.

"Личното ми мнение е, че трябва да има мерки, към които обществото трябва да се стреми, защото това ще бъде стимул то да се ваксинира", добави той.

Иван Кокалов: Първо да искаме личната карта на болния ли е правилно или да го лекуваме?

Иван Кокалов: Първо да искаме личната карта на болния ли е правилно или да го лекуваме?

Липсата на кадри е очевадна на всички нива, смята той

Относно трагичния случай в Спешното отделение във Враца, при който жена загуби живота си на рецепцията на Спешното отделение на болницата пред очите на детето си, докато чака да й бъде оказана лекарска помощ, той изтъкна, че наредбите трябва да бъдат спазвани.

"Необходимо е да имаме достатъчно кадрово обезпечение на подготвени кадри. Една от първите неща, което излезе е, че медицинската сестра, която е излязла, е с много малък опит", каза председателят на Комисията по здравеопазване.

Социалните оказват психологическа помощ на детето, чиято майка почина в Спешното във Враца

Социалните оказват психологическа помощ на детето, чиято майка почина в Спешното във Враца

Детето остава при роднини

Той призова да бъдат открити причините защо в София има кадри, които работят на ръба, а в по-малките населени места нещо не достига - дали са условия на труд, дали е недостатъчно заплащане, посочи депутатът.

"Има назначени и допълнителни изследвания, които да покажат дали самото състояние на жената е можело да бъде предотвратено", заяви още Антон Тонев.

Относно неприетото решение за компенсации за болниците заради високите цени на тока депутатът обясни, че има решение на Министерския съвет за това да се поеме до 75% от разликата между цената на борсата за "ден напред" и цената, която е била миналия юни, като тази помощ не надвишава 250 лв.

"При цена около 400 лв., ако извадим 250 лв. цените слизат под 200 лв. на мегаватчас като тази помощ ще бъде получена автоматично в сметките за януари", обясни Тонев. 

Пациенти искат среща на Здравната комисия в НС и Сербезова с тяхно участие

Пациенти искат среща на Здравната комисия в НС и Сербезова с тяхно участие

Настояват за спешна реформа в Спешната помощ

Ситуацията на медицински триаж много добре е разписана в стандартите, обясни той. Ако се установят пропуски в организацията, трябва да има последици, каза д-р Тонев, по повод жената, която почина пред очите на детето си в спешното отделение на врачанската болница.

Регламентът е създаден, работи от 2017 г. , но във всеки малък град може да бъде нарушен, ако няма кадри или сложат неподготвени хора, обясни д-р Тонев.

"Тел. 112 и самата система е добре организирана в цяла Европа. Въвеждаме реформа, в която да се освободи място на парамедиците в линейките, а лекарят в болницата ще ръководи екипа, той няма да говори с пациента, а с парамедика, който е на място", допълни председателят на здравната комисия д-р Антон Тонев.