Ние постоянно говорим за реформа в здравната система. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов пред БНТ във връзка със случая, при който почина жена във врачанската болница заради бюрократични неуредици.

Той обясни, че всеки проблем има най-малко две страни - емоционалната страна и загубата на човешки живот. Ако един човек има нужда от спешна помощ, първо трябва да се опиташ бързо да диагностицираш случая. Лекарите казали, че каквото и да се направи, фаталният край е бил близо. Първото нещо е да запишем данните на болния или да започнем реанимационни действия?, запита Кокалов.

В България се загуби така нареченият домашен стационар за болния. Ние направихме джипитата бюрократи, да мислят за пари и да пишат, но те трябва да лекуват, настоя Кокалов.

Той посочи, че липсата на кадри е очевадна на всички нива. Някой трябва да проследи средствата за какво са използвани и дали има някаква реорганизация, отбеляза вицепрезидентът на КНСБ.

От своя страна адвокатът по медицинско право Христина Николова обясни, че протоколи се създават от медицински дружества и специалистите. Всяко лечебно заведения трябва да има правилник, а след това да има протоколи. Проблемът идва, преди да се стигне до лечебното заведения, коментира Николова.

Къде са правата на пациентите и пострадалите близки?, запита тя и добави, че когато пациентът потърси лекарска помощ, трябва да му се обърне внимание и да се направят необходимите изследвания. Трябва да се разбута нормативната уредба, но трябва да се вържат всички структури - полицията и пожарната, настоя адвокатът по медицинско право.

Десетки протестираха пред болницата във Враца

Десетки протестираха пред болницата във Враца

Недоволството изригна след смъртта на 43-годишна жена...