Ако мога да си взема отпуска, с голямо удоволствие ще я прекарам на Южното Черноморие. Това заяви в Бургас проф. Тодор Кантарджиев, съобщават от "24 часа".

Той се срещна с кмета Димитър Николов и шефа на РЗИ д-р Георги Паздеров.

Д-р Кантарджиев похвали властите в Бургас за бързата им реакция при установяване на случаите на коронавирус и противоепидемичните мерки.

В момента в морския ни град тече първият етап от масово тестване на населението, което обхваща всички черноморски общини. Целта е да се покаже, че Южното Черноморие е безопасна зона.

Ангел Кунчев: Явно сме във втора вълна, но тя е различна

Ангел Кунчев: Явно сме във втора вълна, но тя е различна

Всички опции седят на масата

Д-р Паздеров посочи, че се подбират хора в четири възрастови групи, като половината от изследваните са заети в сферата на туризма - работят в ресторанти, хотели, малки магазинчета, собственици са на къщи за гости и др.

"Правейки това проучване, имаме за цел да сме честни към туристите - да сме го проверили. Да докажем какво е състоянието на имунитета на нашата популация в регион Бургас, колко процента са се срещали с вируса, колко имат имунитет, има ли болни", обясни той.

По негови думи досега е установено, че 3-4 души от изследваните до момента 1000 са се срещали с вируса и имат имунитет, няма болни.

Първият етап от тестването ще приключи в средата на следващата седмица.

Тестват масово бургазлии за антитела срещу коронавирус

Тестват масово бургазлии за антитела срещу коронавирус

Изследването ще се проведе през първата половина на юни

Първите наблюдения на проф. Кантарджиев за ситуацията в Бургас били, че данните са сравними с държави, които имат малко болни от коронавирус.

Относно повишения брой заразени у нас той заяви, че обикновено нещата се сравняват като тенденция най-малко за седмица. Експертът напомни, че от щаба са предупредили да не се събират хора на закрито, да нямат тесен контакт и да се чака топлото време, слънцето и вятърът да помогнат да се спре разпространението.