Надигащата се вълна от заразяване с Омикрон ще бъде два пъти по-висока от сегашните и при неваксинираното население в България може да има драматични последици, предупреждава епидемиологът и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков в профила си във Фейсбук:

От седмици гледаме в Ню-Йорк, Париж и Рим епидемичният почерк на Омикрон - вертикална линия, и височина на пика, която прави предишните вълни да изглеждат като малки бабунки в подножието на планината Омикрон.

От два дни вертикалният ръст може вече да се види и у нас. Трябваха ни цели два месеца (осем седмици) на бавно слизане от пика в края на октомври, до най ниската точка миналата седмица. За сметка на това само осем дни по-късно днес вече цялото това слизане вече е елиминирано и отново сме обратно на нивото на същия този октомврийски пик. Такава стръмнина на нарастване започващо от сравнително високи нива, без светъл период, почти директно от предишния спад не сме имали до момента.

Сега сме в самото начало на растежа, но вчерашният ден е с много малко под рекордния за всички времена по брой дневни инфекции в България - 26 Октомври 2021 г. Какво ще стане утре? Ако този темп се запази дори само за две седмици, предишните вълни ще ни се виждат миниатюрни както това става на други места.

Самите размери на вълната, която обещава да е в пъти по висока от всички досега са заплахата. Дори и този вариант да не е по-високопатогенен от досегашните, той ще ни наводни с числено превъзходство. Аритметиката не е сложна: повече заразени -> повече болни -> повече в интензивно отделение -> повече загинали. Само дето повечето не е малко повече а е пъти повече и от най големите вълни досега. Това е което се случва навсякъде без изключение. Това ще се случи и тук. Минимум.

Идва вирус за чиито ефекти върху неваксинирани, каквито са все още много хора у нас, не знаем почти нищо.

Ако още не сте се ваксинирали - отидете и го направете без забавяне. Още утре сутринта. Ако знаете денонощен пункт, не чакайте утре. В този момент ако не сте ваксинирани, поставянето на ваксина е с голяма вероятност да бъде най-важното и най съдбоносно действие което ще направите за себе си, или за близките ви. Ако не сте сложили бустер - сложете си го. Ваксината намалява драматично риска ви от развиване на тежки усложнения и хоспитализация. И най-важното тя ще ви опази живи. Не забравяйте - и днес от COVID умират средно по около 70 човека всеки ден. Това, с много, много редки изключения са неваксинирани хора. От няколко дни дневният брой на смъртните случаи също отново върви нагоре.

Независимо от ваксинационния ви статус, пазете себе си и околните от заразяване чрез носене на маски и спазване на дистанция. Дори и да имате имунна защита едва ли е добра идея да си причинявате срещи с недоизучен див животински вирус прескочил при нас от азиатски прилепи едва що преди две години. Мен лично такава перспектива силно ме отблъсква.

Д-р Петър Марков: Омикрон е с двойно дъно, нужни  са изпреварващи мерки

Д-р Петър Марков: Омикрон е с двойно дъно, нужни са изпреварващи мерки

В България има специфични рискове...