Мъглите и замърсеният въздух улесняват разпространението на коронавируса. Такава позиция изрази пулмологът д-р Александър Симидчиев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"Има поне две различни хипотези. Едната е свързана с това, че замърсяването на въздуха влияе върху имунния отговор на нашите дихателни пътища и улеснява размножаването на вируса. Втората е, че частиците във въздуха могат да станат ядра на разнасяне на вируса. Високите нива на замърсяването и мъглите позволяват по-лесно да се разпространява вирусът", коментира д-р Симидчиев в предаването "Денят ON AIR".

Според него трябва да се учим от грешките си и не е задължително да има само дистанционно или само присъствено обучение, а то да бъде смесено.

"Имаме проблем, системата е под риск, но все още има възможност да намалим скоростта на разпространение с физическата дистанция, маските и миенето на ръце. Бройката на заразени ученици и учители е равна, но учителите в училищата са около 10 пъти по-малко от учениците", посочи пулмологът.

Д-р Александър Симидчиев призова хората, които имат рискови фактори като диабет, високо кръвно да се пазят, да носят маски и да спазват дистанция

"Трябва да бягаме от това да изказваме крайни мнения. Те водят до объркване. Вече все повече хора виждат заболели с Ковид-19. Имаме експоненциално нарастване, за последната седмица ръстът е около 80%. Това е изцяло резултат от поведението на хората", категоричен бе пулмологът.

По думите му броят на хоспитализациите от общия брой диагностицирани върви надолу, което значи, че се подмладява контингентът от заразените.

"От тези, които влизат в болница, процентът на тези в интензивно нараства, което значи, че влизат по-тежки случаи в болниците. За последните 7 дни средно на ден загиват по 20 души", добави д-р Симидчиев.

Той коментира и недостига на легла и медицински персонал в много от здравните заведения в страната.

"Апаратура лесно се купува, но не можем да си купим лекари на кредит. Неслучайно тази професия е регулирана. Големият проблем при пандемията е комуникацията с населението и в професионалната гилдия, хората щяха да са по-спокойни и по-информирани", отбеляза пулмологът.