Печалният рекорд по отношение на COVID-19 е на неимунизираните, заяви пред Bulgaria ON AIR пулмологът д-р Васил Михайлов.

"Недоумявам как не сработва рационалното мислене при хората. Ние сме във война с този вирус. Категорично "зеленият сертификат" за антитела трябва да отпадне. Това беше една от най-големите и тежки пречки на предваксинационния процес. Хората се опитваха да разберат своето състояние, дали не са преболедували, дали не са били заразени. Тези антитела не са показателни." - коментира експертът в предаването "Денят ON AR".

Близо 10 000 са новите случаи на COVID-19 за ден

Близо 10 000 са новите случаи на COVID-19 за ден

161 са починалите във вторник

"Надяваме се здравната ни система да издържи и тъжните рекорди да не продължат нататък. Но се боя, че тенденцията е такава. Колко ще издържи здравната система, зависи от нас самите, от нашето поведение, от спазването на правилата, каквито и да са те. Ключово в тази ситуация е думата "санкция". Правилата иначе са просто едно пожелание, ако те не се спазват." - посочи събеседникът.

Той сподели, че в последния месец над 90% от желаещите да се имунизират в "Александровска" болница са хора, които искат бустерна доза.

"Когато ние отчитаме 500 000 имунизирани, трябва да се отчете фактът, че става дума за хора, които са убедени, че трябва да бъдат ваксинирани. Те са готови да се редят на дълги опашки в студеното време, за да получат своята бустерна доза, която до много голяма степен ги предпазва от Омикрон, от тежко заболяване или състояние, което натоварва здравната ни система." - допълни д-р Михайлов.

По думите му има снижаване на възрастта на заразените, но не децата са били проблем, истинските уязвимите са възрастните хора.

"Там е проблемът ни и те не се имунизират. И когато говоря са санкции, говоря за това, че държавата трябва да си влезе във функциите. Доброто дело трябва да бъде поощрявано, а нарушението - санкционирано. Сблъсквам се с хората, които имат своите опасения, притеснения, своите страхове. Тези хора не бяха убеждавани както трябва. Информационната кампания в началото не беше направена нито професионално, нито активно." - подчерта пулмологът.