Да се въведат правила за по-голяма прозрачност в работата на ин витро клиниките в България. Да има задължителни прегледи при ендокринолог на жените с метаболитни проблеми настояват от Сдружение "Диабет, предиабет и метаболитен синдром".

Повод за тяхното искане е, че много жени в страната правят скъпоструващи процедури, които към момента на тяхното здравословно състояние са противопоказни, опасни или безполезни.

Над 35 хил. жени в България са в листата на чакащите за ин витро процедури. Същевременно ин витро клиники в страната обещават бебета на жени с ендокринни заболявания, като им спестяват истината, че преди да овладеят състоянието си, трудно ще забременеят, информират от redmedia.bg.

Гинеколози умишлено се възползват от незнанието на жените, за да приберат парите им за манипулацията по асистирана репродукция, алармира Мариана Александрова, председател на Сдружение "Диабет, предиабет и метаболитен синдром".

"Някои от тези ин витро процедури изобщо не е трябвало да се правят, защото двойката или няма никакъв шанс, или шансът й в момента преди лечение и стабилизиране на ендокринното заболяване е нулев. Гинекологът се интересува да направи процедурата, бърза да се вземат парите. Само че тези жени след тези процедури казват: "Ние сме ограбени, нас ни измамиха" и има дори опити за самоубийство", разказа Александрова.

В зависимост от конкретния случай една ин витро процедура може да струва между 4 000 и 10 000 лв. Преди да бъде започната, пациентките с метаболитни заболявания задължително трябва да се консултират с ендокринолог, защото са с по-висок рисков фактор при асистирана репродукция. С помощта на специалиста трябва да се компенсират отклоненията в състоянието им, за да имат шанс да забременеят.

Освен това съществуват и рискове за здравето на жените с метаболитни проблеми. Много от клиниките използват високи дози за хормонална стимулация, които могат да разбият една нездрава ендокринна система, предупреждава Даниела Христова от същото сдружение.

"Една стимулация с доза от 150 милиграма и с блокираща инжекция за три дни за жена с ендокринно заболяване и с проблем с хипофизата и диабет, струва около 250 лева.
Предишните процедури са стрували от порядъка на 3-4 хиляди, което ни води на мисълта, че се изписват високи дози медикаменти, блокира се хипофизата за много дълъг период и това е в името на високите цени на медикаментите. В България нямаме политика за дотиране на тези медикаменти и това донякъде води до спекулации", дава пример Даниела Христова.