Няма устройствени проблеми с терена, определен за изграждане на национална детска болница в кв. "Горна баня", а отчуждителната процедура, за която се споменава в медийни публикации и коментари, се отнася за съседен терен.

Това заявяват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, уточнявайки че именно за този съседен имот не е приключила процедурата.

През месец март 2024 г. в МРРБ е постъпило предложение на министъра на здравеопазването за осъществяване на отчуждителна процедура за съседен имот, намиращ се в район "Овча купел", кв. "Горна баня", бул. "Никола Петков" № 56, с идентификатор 68134.4332.1567 по кадастралната карта и кадастралните регистри на града, с площ от 12 770 кв. м, с изградена в него сграда. Той граничи с имота, който е отреден за национална многопрофилна болница за активно лечение на деца. Поискан е за инфраструктура, обслужваща нуждите на болницата.

БЛС: "Мама и Аз" създаде усещането, че държавата не иска да изгради детска болница

БЛС: "Мама и Аз" създаде усещането, че държавата не иска да изгради детска болница

Регионалната колегия на лекарския съюз е дала положително становище за детската частна болница

От МРРБ припомнят, че с Решение № 868 на Министерския съвет от 2 ноември 2022 г. за обект с национално значение е определен обект "Изграждане на "Национална многопрофилна болница за активно лечение на деца" в УПИ I - "за болничен комплекс", кв. 117, кв. "Горна баня", район "Овча купел" - Столична община, гр. София.

Със Заповед № РД-02-15-66 от 22.05.2023 г. на министъра на регионалното развитие и благоустройството е одобрен проект за подробен устройствен план (ПУП), с който се прави изменение в плана за регулация, за да се построи лечебното заведение.

Припомняме, че миналата седмица за пореден път мина под знака на въпроса има или няма воля държавата да изгради Национална детска болница, каквито идеи и планове се правят вече четири десетилетия. Документите за одобрение на частната на болница "Мама и аз" вече са дадени на ДАНС и прокуратурата от служебния премиер Димитър Главчев, който и върна решението за това съгласуване в Министерски съвет след общественото недоволство. 

Въпреки това от Обществения съвет към проекта за Национална детска болница остават скептични, тъй като държавата има да извърви нелек път и да разреши много проблеми. 

Няма звено в МЗ, което да е ангажирано със строежа на Национална детска болница

Няма звено в МЗ, което да е ангажирано със строежа на Национална детска болница

НДБ да е търговско дружество, предлага Общественият съвет