Преустановяване работата на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса (НОЩ) по разпореждане на премиера Бойко Борисов, предизвика реакциите на депутатите във втория работен ден на 45-то Народно събрание.

Мая Манолова от коалицията "Изправи се! Мутри вън! коментира пред журналисти, че в щаба трябва да има хора с висок професионализъм и със смелост, които да отстояват здравните принципи. Тя не е видяла такова поведение в НОЩ, но за момента това е аналитичното звено, което предлага решения на министър-председателя в оставка. "Премиерът разформира здравния орган за управление на кризата, за да отмъсти на българите", категорична бе Манолова.

Тя ще настоява за създаването на орган, в който да влязат доказали се експерти и хора с позиция, смели и готови да отстояват здравните решения, а не да клякат при всяко скърцане на зъби на премиера Борисов.

Премиерът Борисов разпусна НОЩ

Премиерът Борисов разпусна НОЩ

Щабът е разформирован, считано от днес

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" заяви, че действията на НОЩ в рамките на година и половина били повече от нелогични и са се взимали на база политическите решения. Коремен хирург ли трябва да бъде начело на нещо, което се занимава с вируси. Този щаб трябвало да бъде от професионалисти, а не от хора, които изпълняват политически поръчки, каза Балабанов. Той даде да се разбере, че ако управлява "Има такъв народ", ще предложат истински щаб от истински професионалисти.

Депутатът Александър Симидчиев от "Демократична България" отбеляза, че е огромна изненада - това е безотговорно като поведение, защото макар и в оставка, правителството трябва да продължи да работи. В момента има медицинска криза и управлението на кризата изисква да има ефективни органи, които да управляват процеса, настоя Симидчиев. За година и половина той не си е позволил да критикува щаба, макар да не е бил съгласен с него, но пандемията трябва да се управлява ефективно.

Симидчиев подчерта, че трябва да има данни какво се случва с пандемията и всички аспекти на работата на щаба да бъдат ясни. "Всеки ден, в който нямаме управление, е риск за живота и здравето на хората и здравето на управлението", коментира той.

Костадин Ангелов пое отговорността след НОЩ

Костадин Ангелов пое отговорността след НОЩ

Призова: Здравеопазването не може да бъде боксова круша за новопоявили се политици

При всички положения това, което трябва да се направи, е да надградим, настоя Александър Симидчиев. Разликата между група хора и нация е в общите цели и надграждането на това, което вече е направено и не бива да се пестим, когато има неща, които могат да бъдат по-добре, категоричен бе депутатът. Симидчиев настоя за ефективни, медицински и научни мерки за контрол на пандемията и орган, който да контролира и да въвежда мерките.