Новата година започна с променливо време, характерно повече за женския месец март. Редуването на слънчеви с мразовити и ветровити януарски дни не се отразява само на гардероба ни, но и на кожата ни.
Коя е най-добрата грижа за кожата през зимата, за да се радваме на перфектен външен вид без значение от атмосферните условия - разказва пред News.bg д-р Весел Кантарджиев - началник на Отделение по дерматология към Военномедицинска академия.

Д-р Кантарджиев, какви кожни проблеми ни носи студеното време?
Студеното време може да доведе до неприятни последици върху кожата. Най-честите "белези" от тези температурни разлики са силно зачервяване, кожата става изключително чувствителна и раздразнена, започва да се лющи. Всичко това изисква дълбока хидратация, за да се поддържа мекотата и свежестта.

Разбира се, зимата е благодатен период за обостряне на редица заболявания. Обикновено през тези месеци зачестяват пациентите с атопичен и себореен дерматит, екземи по ръцете и краката, псориазис, херпесни инфекции. И разбира се - студовата алергия.

Студовата алергия, като че ли, е най-честото оплакване през зимата. Как да я разпознаем?
Практиката наистина потвърждава думите ви. Студовата алергия може да се "активира" при спадане на температурите около 0 градуса, при допир със студен предмет или пък прием на студена течност.

Студовата алергия се характеризира със зачервяване на кожата, силно сърбящи обриви, които могат да се появят по всяка част от тялото. Симптомите обикновено отшумяват бързо, но е препоръчително при появата им да се потърси специалист, който да установи дали това наистина е студова алергия и ако да - да се назначи адекватно лечение.

Кои са най-често засегнати от този вид алергия и как да се предпазим от нея?
Малките деца и младите жени преобладават сред пациентите ни със студова алергия. Както при всяко заболяване превенцията е водеща. Т.е. трябва да сме много внимателни, когато се излагаме на студ и минусови температури. Всички се шегуваме с израза "баба каза, че ми е студено", но шапката, шалът и ръкавиците трябва да са задъжлителна част от облеклото ни през този сезон. Обаче, важно е да отбележим, че дишането през шала може да ни докара освен напукана кожа и устни, и някоя настинка, ангина и т.н. А обяснението за това е много просто - парата, която попива в шала на този студ, веднага става лед и ние вдишваме въздух през този "леден филтър". Ако влизаме от много студено място и искаме бързо да се стоплим, не трябва директно да "прегръщаме" печката, а трябва да дадем известно време на тялото ни да се климатизира.

Много важно е и използването на различни омазняващи кремове, които да са съобразени с индивидуалните характеристики на кожата на всеки пациент. Кожата на устните е много чувствителна на вятър и студ, често се напукват, образуват се рани. Затова се препоръчва защита с балсам или червило.
Когато нещата са по-сериозни, се пристъпва към медикаментозно лечение, но задължително назначено от специалист - дерматолог.

Казвате да се обличаме като ескимоси, а в същото време свети лампичката и за слънцезащитния крем...
Зимното слънце изобщо не е за пренебрегване. Затова и слънцезащитният крем е абсолютно задължителен, когато сме дълго време на открито - било то на ски или просто на разходка в планината. Белият сняг отразява слънчевите лъчи много повече, отколкото дори пясъкът на плажа през лятото. И ако искаме да избегнем слънчево изгаряне през зимата, е добре да използваме кремове - по-мазни и богати на глицерин, и с SPF поне 15.

Д-р Кантарджиев, мечтата на повечето от нас, прибирайки се измръзнали вкъщи или пък след ски, е да вземем горещ душ. Стрес ли е това за кожата ни?
Водата с висока температура всъщност не е най-добрият избор, защото отмива естественото омазняване на кожата и води до сухота. За предпочитане е хладката вода или такава, чиято температура е близка до телесната.

Водата, която приемаме ежедневно отразява ли се върху хидратацията на кожата?

Правилното хидратиране на кожата не зависи от това дали изпиваме по 3 литра вода на ден или по 1. За здравата кожа са важни и добрата козметика, но и пълноценното хранене. Именно в него са скрити необходимите ни витамини и минерали. Дамите, а и всички, които се стремят към сияйна кожа, трябва да наблягат на храни, богати на Омега 3. Задължителна част от менюто ни са, разбира се, ядките, както и сезонните плодове и зеленчуци. Тиква, морков, ябълки, шипки, цитруси, зеле, касис, горските плодове са изключително подходящи.

И накрая, но не на последно място - не спирайте да спортувате. Това, че навън е студено, не означава, че трябва да се затваряме вкъщи. Движението е важно не само за кожата, но и за здравето като цяло.

И накрая, през цялото време говорим за негативите за кожата от студеното време. няма ли нещо полезно, нещо, което да има положително въздействие?

Може да се каже, че студеното време почиства порите. Също така забавя отделянето на мастен секрет. А всички знаем, че прекомерната секреция и запушването на порите в комбинация с други фактори е предпоставка за поява на акне.

Освен това, ниските температури свиват съдовете и намаляват микроциркулацията на кръвта, което от своя страна допринася за намаляването на възпалените участъци по кожата на лицето и неговата подпухналост.